Pretraga

Fantastičan uspjeh hrvatskih učenika: ‘Pobrali’ šest medalja na uglednoj međunarodnoj olimpijadi

A- A+

Polako započinje sezona međunarodnih olimpijadi, a s jednog takvog natjecanja upravo su se vratili i hrvatski školarci. Na ovogodišnjoj Međunarodnoj prirodoslovnoj olimpijadi mladih u Kataru nastupilo je šest naših učenika i svih šestero osvojilo je medalje.

Po redu 16. Međunarodna prirodoslovna olimpijada mladih (IJSO 2019) zaključena je proteklog četvrtka, a ovogodišnji domaćin bio je katarski grad Doha. Na ovoj je olimpijadi nastupilo je čak 70 zemalja iz kojih je u Katar stiglo 700 učenika, mentora i promatrača.

Izdvojeni članak

U Češkoj zasvirala hrvatska himna: Naši učenici ‘pobrali’ pet medalja na matematičkoj olimpijadi

Među njima je bila i hrvatska ekipa koju su činili Lorena Komočar iz Prirodoslovne gimnazije Vladimir Prelog te Fran Miletić, Nika Tretinjak, Luka Passek-Kumerički, Lovro Marić i Dorijan Lendvaj, učenici XV. gimnazije u Zagrebu.

Na ovom su natjecanju ostvarili fantastičan uspjeh – Lorena, Luka i Dorijan osvojili su srebrne medalje, a Nika, Lovro i Fran brončane.

Učenike su na olimpijadu pratili profesori s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, Petra Cvjetko, Tajana Preočanin i Krešo Zadro.

Na ovome je natjecanju zlatnu medalju osvojilo 32 učenika, srebrnu njih 66 dok je broncu u rodnu zemlju ponijelo 137 školaraca. Svi oni kroz tri su dana rješavali tri ispita od kojih se prvi sastojao od zadataka višestrukog izbora, a i drugi je bio teorijski, a treći praktični koji se rješava ekipno.

Copy link
Powered by Social Snap