Pretraga

Fotogalerija: Vrste danas izumiru tisuću puta brže, nego što bi bez utjecaja čovjeka

A- A+

Danas se u svijetu po 21. put obilježava Međunarodni dan biološke raznolikosti, koji ima za cilj ukazati na važnost očuvanja bio vrsta za ravnotežu i stabilnost života na planetu Zemlji. Hrvatska je u svakom slučaju ‘zelena’ na 22. svibnja, budući da osim ove međunarodne spomenice, na ovaj datum obilježava i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj. Svakako se dobro bar jednom godišnje i službeno prisjetiti, na važnost očuvanja prirode, budući da ‘Lijepa naša’ ima preko 38 tisuća bio vrsta, po čemu visoko kotira u svjetskim okvirima. Od toga hrvatska flora ima preko 480 endemskih vrsta.

U svijetu se danas obilježava Međunarodni dan biološke raznolikosti, koji je 1993. utvrdio UN, zbog potrebe da se ukaže na ulogu raznolikosti biljnih i životinjskih vrsta u ukupnoj stabilnosti života na našoj planeti. Hrvatski Sabor ovoj je obljetnici, nakalemio 22. svibnja i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj. Stoga se danas u svakom slučaju u Hrvatskoj nastoji ukazati na brojnost vrsta koje su zastupljene na našem teritoriju te činjenicu da se poradi na tome da tu i ostanu. Hrvatska po nekim procjenama ima između 50 i 100 tisuća biljnih vrsta, a zasigurno ih je zasada poznato 38 tisuća. Po nekim kriterijima na trećem smo mjestu po bioraznolikosti u Europi, a visoko kotiramo i u svjetskim okvirima.

Izdvojeni članak

Donosimo 16 zapanjujućih činjenica koje vjerojatno niste znali o našem planetu

Hrvatska bogata endemskim i ugroženim vrstama

Endeme je također značajno napomenuti. To su dakle vrste koje rastu ili uspijevaju samo na jednom ili nekoliko staništa u svijetu. Njih je u Hrvatskoj više od 480, a najpoznatija je velebitska degenija.

– Vrste danas izumiru tisuću puta brže nego što bi u prirodnim uvjetima, odnosno bez utjecaja čovjeka. U vremenu kada svijet upozorava na zabrinjavajuću ugroženost bioraznolikosti, iznimno bogatstvo bioraznolikosti Hrvatske predstavlja veliko priznanje, ali i izazov kako ostvariti kvalitetan i održiv suživot s prirodom, kao i obavezu koju imamo prema generacijama koje dolaze. Samo stabilni ekosustavi mogu odgovoriti na promjene u okolišu, oduprijeti se negativnim utjecajima i biti preduvjet za održiv razvoj, izjavio je ministar Mihael Zmajlović povodom Međunarodnog dana bioraznolikosti i Dana zaštite prirode u Hrvatskoj.

Kako se pod bioraznolikošću podrazumijeva ukupnost života biljnih i životinjskih vrsta te staništa, populacije i gena njezino narušavanje ima ozbiljne posljedice na ravnotežu na zemlji kao i život samog čovjeka.

U Hrvatskoj se nalaze različita prirodna staništa, koja su pogodna za obitavanje vrsta ugroženih i na europskoj razini. Tako se u šumama bukve i jele nastanjuju tri sada već rijetke zvijeri vuk, medvjed i ris, a močvarna staništa parka prirode Kopački rit i mnoga druga, pružaju utočište za gniježđenje, zimovanje i migraciju europskih ptica močvarica i ptica vezanih za vodena staništa, kao što su štekavac, crna roda i orao kliktaš.

Izdvojeni članak

Otkrijte zanimanje: Podvodni fotograf – spoj ronjenja i fotografije

Fotografi aktivni u promociji bioraznolikosti Hrvatske

Niti mjesec i pol je ostalo do ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Na taj povijesni datum prvog srpnja, mladi fotografi iz Hrvatske u sklopu projekta Najbolje u Hrvatskoj za EU namjeravaju poslati razglednicu Hrvatske u europske institucije, kako bi dali vizualni prikaz ljepota i raznolikosti hrvatske prirode.

Svi zainteresirani fotografi stignu još prijaviti svoje radove na natječaj otvoren do 25. svibnja na temu prirode, na stranicu www.fotodanimladih.com.hr, a osim općeg dobra koje će se postići na ovaj način, najbolje fotografije bit će i unosno nagrađene. Za vas smo u galeriji izdvojili neke već prijavljene radove.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap