Pretraga

Hrana koju možete jesti nakon što istekne rok trajanja

A- A+

Pri kupovini namirnica ljudi većinom obraćaju pažnju na rok upotrebe, međutim pojedinci su skeptični po tom pitanju jer sumnjaju u trgovce. Zbog toga ne vjeruju da je navedeni rok doista točan, ali čak 40 posto potrošača jede hranu kojoj je istekao rok. No postoje neke namirnice koje slobodno možete jesti i nakon datuma navedenog na pakiranju.

Rokovi upotrebe prehrambenih namirnica su nerijetko razlog zbog kojega se ljudi otruju hranom. Dok većina ljudi provjerava datume otisnute na pakiranju, drugi ne obaraćaju na to pažnju. No čak 40 posto potrošača jede hranu i nakon što je prošao datum do kojega se proizvod trebao konzumirati, objavila je britanska Food Standards Agency.

Izdvojeni članak

Čitanje i prehrana u ranim godinama dižu inteligenciju

Razlika ‘roka upotrebe’ i ‘najbolje iskoristiti do..’

Zbog brojnih epidemija i sve većeg broja oboljelih, britanska agenicja je upozorila ljude da se prestanu kockati sa svojim zdravljem. Naime, dvije trećine ljudi provjeravaju je li proizvod pokvaren njušenjem ili provjeravanjem njihove boje.

Međutim, postoji velika razlika između ‘roka upotrebe’ i ‘najbolje iskorisiti do’. Kada istekne rok trajanja znači da je opasno konzumirati te namirnice, ali ‘najbolje iskorisititi do’ znači da će hrana do tog datuma biti na vrhuncu ukusnosti. Nakon što prođe datum, namirnice neće biti opasne, ali isto tako neće zadržati svoju ukusnost.

Izdvojeni članak

Ove namirnice trebate jesti kako biste poboljšali rad mozga

Što možete jesti nakon isteka datuma

Slatke, kisele, slane ili sušene namirnice u većini slučajeva se smiju konzumirati bez ikakvog straha od njihova kvarenja. Primjerice kiseli kupus ili krastavce možete jesti dugo nakon isteka datuma na pakovanju. Isti slučaj je i s tvrdim sirom i kruhom jer su jestivi i nakon otisnutog datuma.

Postoji nekoliko načina kako se ubijaju bakterije da bi hrana bila očuvanja. Na primjer to se postiže velikom količinom šećera, soli ili procesom fermentacije ili kiseljenja. Također temeljitim kuhanjem bilo koje prehrambene namirnice možete uništiti većinu bakterija.

Iznenađujuće je što se rok ‘upotrijebi do’ ne odnosi na jaja i mlijeko, ali samo u nekim slučajevima. Na primjer, ukiseljeno milijeko možete iskoristiti za kolače ili palačinke, kao i jaja. No ipak se ne preporučuje jesti jaja pržena ili meko kuhana, kao ni spremanje kave s ukiseljenim mlijekom.

Opasnost od trovanja hranom

U pretohodnu kategoriju ne spadaju mesni proizvodi ili gotova jela. Konzumacijom piletine ili svinjetine nakon isteka roka, najčešće se potrošači otruju. Bakterije nastale na ovakvim namirnicama ne mogu se uništiti niti u običnim pećnicama. Međutim termičkim obrađivanjem u mikrovalnoj čak je i moguće pripremati gotovo jelo, ali ne i meso kojemu je istekao rok.