Donosimo popis 224 hrvatska grada i općine u koje stiže besplatan WiFi

Europska komisija raspisala je natječaj WiFi4EU kroz koji općine i gradivo mogu dobiti sredstva za nabavku najsuvremenije opreme za besplatan WiFi na javnim mjestima. Od 366 prijavljenih, 224 hrvatske općine osvojile su sredstva za postavljanje javnih pristupnih točaka bežičnom internetu.

foto: pixabay

Po 15 tisuća eura za postavljanje javnih pristupnih točaka bežičnom internetu od Europske unije dobivaju jedinice lokalne samouprave diljem Hrvatske. Sredstva dobivaju 224 hrvatska grada i općine, što je ukupno oko 24.930.000 kuna.

Općine i gradovi će javne pristupne točke besplatnom internetu moći postaviti na trgovima, u muzejima, parkovima i knjižnicama, središtima života lokalne zajednice. Da glas o ovom natječaju uopće stigne do hrvatskih općina i gradova, pobrinuo se hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, Tonino Picula.

Konačno smo i to dočekali: ZET uvodi WiFi u tramvaje i autobuse

– Čestitam dobitnicima koji su pokazali da smo ravnopravni u konkurenciji golemog broja europskih općina. Više od 60 posto jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj prijavilo se na ovaj natječaj. Javni pristup besplatnom bežičnom internetu tek je jedan od koraka u omogućavanju pristupa internetu za sve građane Republike Hrvatske, kako bismo pomogli daljnju digitalizaciju i prelazak cijele zemlje u četvrto industrijsko doba, kaže Picula.

Inače, ovim sredstvima Europska unija financira troškove opreme i instaliranja pristupnih točaka bežičnom internetu. Korisnici, dakle gradovi i općine, će se obvezati na financiranje povezivosti i održavanje opreme za bežični internet građanima i posjetiteljima, u trajanju od najmanje tri godine.

Popis 224 hrvatskih općina i gradova kojima su odobrena sredstva za besplatan javni Wi-Fi možete vidjeti u nastavku.

Odgovori