Pretraga

Ministrica Dalić pod pritiskom napokon odgovorila na naše pitanje di su pare od stipendija

A- A+

Još tamo 17. ožujka smo objavili tekst pod naslovom ‘Di su pare? Ministarstvo gospodarstva zamračilo 4 milijuna kuna na učeničkim stipendijama’. Naime, jednostavnom računskom operacijom, došli smo do podatka da je od ukupnih 18 milijuna namijenjih za ‘Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima’, čak 4.167.000 kuna ostalo neiskorišteno. Na naš upit što se događa s tim nemalim novčanim iznosom, budući da za prvoplaniranu namjenu nije iskorišten, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta se oglušilo čitavih šest dana. S obzirom da smo prethodno u puno razumnijem roku dobivali odgovore od ovog Ministarstva, doduše na nešto lakša pitanja, na kraju smo objavili spomenuti članak bez njihova očitovanja.  

Screenshot iz odgovora potpredsjednice Vlade Martine Dalić Bojanu Glavaševiću

Dakako nakon objave teksta, mnogi relevantni mediji su se zainteresirali za priču, a ona je stigla i do Hrvatskog sabora! Naime, delegat SDP-a Bojan Glavašević ministrici Dalić je postavio zastupničko pitanje, na temelju nalaza iz našeg članka. Čitav službeni odgovor koji je dobio, možete pogledati na dnu teksta.  

Izdvojeni članak

Di su pare? Ministarstvo gospodarstva zamračilo 4 milijuna kuna na učeničkim stipendijama

No, prije nego se uopće pozabavimo njegovim pitanjem te odgovorom koji je dala ministrica Dalić, ponovimo sve bitne aspekte ove priče.

Nije isplaćen puni iznos novčanog fonda predviđenog za stipendije

Uglavnom, Ministarstvo poduzetništva i obrta (koje je u međuvremenu pripojeno Ministarstvu gospodarstva, kojemu je sada puni naziv Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta) objavilo je prošle godine javni poziv ‘Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima’, na koji su se učenici mogli prijaviti od 1. rujna do 14. listopada 2016. godine. 

Prethodnih godina bila je praksa da se u roku mjesec dana od završetka ovog natječaja objave dobitnici i potpišu ugovori sa stipendistima. No, ne i ovoga puta.

Izdvojeni članak

Ministarstvo gospodarstva se sjetilo di je ostatak para od učeničkih stipendija

Po prilici četiri tjedna od isteka roka prijava, tada još Ministarstvo poduzetništva smo pitali kada će biti poznati dobitnici stipendija. Odgovorili su nam da će rezultati biti poznati u prvoj polovici prosinca, što smo podijelili s javnošću. Međutim, prošla je i druga polovica prosinca (ukupno već dva mjeseca za obradu rezultata), a dobitnici stipendija još uvijek nisu bili poznati.

Baš 16. prosinca, svjesni da su probili rok, na stranicama Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta osvanula je obavijest, u kojoj je istaknuto između ostaloga da će ‘rezultati natječaja biti poznati do kraja 2016. godine te će se objaviti na internet stranicama Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta www.mingo.hr nakon čega će i prijavitelji biti pismeno obaviješteni.’ 

Od tada je na stranicama Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta od tog 16. prosinca izašla još samo jedna obavijest vezana za ove stipendije i to tek 13. veljače.

Izdvojeni članak

Ovih 11 gradova u Hrvatskoj izdvaja najviše novca za stipendiranje učenika i studenata

U njoj se tek kaže da je dodjeljeno 1.537 potpora u sklopu projekta ‘Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima’ te da je počela isplata za period rujan-prosincac 2016. Iz Ministarstva gospodarstva smo nakon toga doznali da su za natječaj zaprimili 2.253 prijave. 

U spomenutom priopćenju iz veljače, iz ovog Ministarstva su naglasili i kako je više od 700 stipendija dodijeljeno u odnosu na prethodnu, školsku godinu 2015./2016. 

E sada dolazimo i do spornog dijela, zbog kojeg su iz Ministarstva gospodarstva, poduzetništa i obrta odlučili reagirati na naš tekst. Ponavljamo reagirati, a ne demantirati nas, s obzirom da su sve navedene informacije točne. 

U javnom pozivu stoji kako su novčana sredstava, predviđena za ove stipendije 18.000,000 kuna. Dodjeljeno je 1.537 stipendija od po 9.000 kuna odnosno 750 kuna mjesečno.

Jednostavnom računicom smo došli do toga da je 1.537 pomnoženo s 9.000 jednako – 13.833.000 kune! 

Kako je inače cjelokupni iznos namijenjen za ‘Stipendiranje u obrtničkim zanimanjima’ za tu svrhu bivao i iskorišten, pitali smo Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta što je s preostalih 4.167.000 kuna, koje su ostale od predviđenih sredstava.

Izdvojeni članak

Otvoren natječaj za stipendiranje učenika u deficitarnim obrtničkim zanimanjima

Šest dana nismo dobili odgovor, premda smo, ponavljamo, inače dobivali odgovor u kraćem roku pa smo tekst objavili bez očitovanja navedenog Ministarstva. 

Dakako ovakva priča nije mogla proći ispod radara medija i politike. Njome se pozabavilo nekoliko kolega, a očito uvidjevši da je priča nastala egzaktinim matematičkim izračunom, u Saboru je tri dana nakon našeg teksta, Bojan Glavašević reagirao zastupničkim upitom, namijenim ministrici Dalić. 

Ono je glasilo ovako: 

 – Poštovana gospođo Dalić, 

 Molim Vas da mi dostavite odgovor na sljedeće zastupničko pitanje: 

Portal Srednja.hr objavio je 17.ožujka 2017. godine članak pod naslovom „Di su pare? Ministarstvo gospodarstva zamračilo 4 milijuna kuna na učeničkim stipendijama“. U članku navode kako je, nakon nekoliko odgoda i probijanja rokova za objavu rezultata natječaja za stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima, za koji su se učenici i učenice mogli prijavljivati od 1. rujna do 14. listopada 2016. godine, 13. veljače 2017. godine Vaše ministarstvo objavilo kako je dodijeljeno 1537 potpora u iznosu od 9000 kn, bez navođenja imena osoba koje su potporu dobile, te kako je isplata počela. Portal Srednja.hr dalje navodi kako je umnoškom broja dodijeljenih potpora s njihovim iznosom dobiven iznos od 13.833.000 kn. Također navode kako je u javnom pozivu pisalo kako je iznos predviđen za ove potpore iznosio 18.000.000 kn. Pitanje koje su Vam postavili novinarke i novinari s portala Srednja.hr postavljam Vam i ja: molim da objasnite što se dogodilo s 4.167.000 kn razlike između iznosa koji ste predvidjeli za isplatu potpora i stvarnog iznosa koji je učenicima isplaćen. 

 S poštovanjem, 

 Bojan Glavašević zastupnik u Hrvatskom saboru.

Mi smo u međuvremenu dobili dobili jedan šturi odgovor o tome kamo su prenamijenjena sredstva, a sila zastupničkog pitanja, uzrokovala je da potpredsjedinca Vlade ipak malo opširnije Glavaševiću odgovori na gore navedeni upit. 

Ukratko, ‘Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima’ je projekt koji se financira dijelom iz Državnog proračuna te dijelom iz europskih fondova pa je ministrica Dalić navela kako je preostalih više od četiri milijuna kuna preraspodjeljeno u dva kolosijeka. Dio koji je trebao biti sufinanciran iz Državnog proračuna je završio u uštedama, dok je dio preostalih novčanih sredstava iz europskih fondova ‘i dalje raspoloživ za provedbu aktivnosti predviđenih u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.’

Ostali dio odgovora, koje je potpredsjednica Dalić dala na Glavaševićev upit, pročitajte u dokumentu ispod.   

Odgovor Dalić na zastupničko pitanje Glavaševića o stipendijama by Anonymous uowOtznES on Scribd

Copy link
Powered by Social Snap