Pretraga

Na europskom natjecanju mehatroničara naš učenik drugi: ‘Bez obrtničkih zanimanja ne možemo daleko dogurati’

A- A+

U Hrvatskoj je potkraj svibnja održano prvo državno Young Car Mechanic natjecanje. Najbolji na njemu bio je Jan Makarun, maturant Elektrostrojarske obrtničke škole u Zagrebu, a tim se rezultatom plasirao na europsku razinu natjecanja. Ona je održana nedavno, a Jan je osvojio drugo mjesto.

Jan Makarun i njegova mentorica Julija Lesjak| foto: Elektrostrojarska škola Zagreb

Prvo izdanje natjecanja Young Car Mechanic u Hrvatskoj održano je potkraj svibnja, a riječ je o natjecanju mladih mehaničara i mehatroničara, polaznika srednjih strukovnih škola. Najbolji na njemu bio je Jan Makarun, učenik Elektrostrojarske škole u Zagrebu. Jan si je time osigurao mjesto na europskom finalu u Mađarskoj, koje je održano nedavno i na kojemu je osvojio drugo mjesto!

– Nakon gotovo pet mjeseci natjecanja, devet zemalja, više od 300 škola i 3.200 učenika, dobili smo devet najboljih natjecatelja iz cijele Europe. Učenici su testirali svoja znanja u teorijskom dijelu i pokazali praktične vještine u velikom finalu. Hrvatsku je predstavljao učenik Elektrostrojarske obrtničke škole, Jan Makarun koji je osvojio drugo mjesto, izvijestili su iz škole.

‘I dalje mi nije sasvim jasno koliki je to zapravo uspjeh’

Jan, dakako, ne skriva svoje zadovoljstvo ovim uspjehom.

– Bio sam jako ponosan i sretan, no i dalje mi nije sasvim jasno koliki je to zapravo uspjeh. Vjerovao sam u sebe, i vjerovao sam u svoje znanje koje većina mojih vršnjaka nije imala, ali nisam mislio da ću ovako daleko dogurati, ističe Jan.

Dodaje i da se za natjecanje pripremao oko tri mjeseca i imao je pritom pomoć više profesora te majstora u obrtničkoj radionici.

– U školi sam se pripremao teorijski kroz rješavanje testova te samog učenja gradiva, dok sam za praktični dio vježbao sve što sam imao mogućnosti. Od rastavljanja motora, kočnica, ovjesa, pa sve do elektronike i dijagnostike. Stvarno sam oduševljen samom organizacijom te pokrivenošću gotovo svih sistema vozila na kojima sam imao priliku raditi tijekom samoga natjecanja. Pamtit ću cijelo natjecanje jer je to bio veliki korak za mene i moju buduću karijeru. Za mene je ovo bilo jako zanimljivo iskustvo te prilika da pokažem svoje vještine i znanje, kaže nam Jan.

Izdvojeni članak

Učenik iz Zagreba najbolji je mladi mehaničar: Predstavljat će Hrvatsku na međunarodnom finalu

‘Bez obrtničkih zanimanja ne možemo daleko dogurati’

Hobija baš i nema, voli u slobodno vrijeme istraživati o automobilima te zasvirati gitaru. Otkrio nam je i čime se želi baviti nakon što završi školu.

– Planiram ostati u struci, zaposliti se u radionici i raditi kao dijagnostičar, potom upisati višu školu i proširiti svoje znanje, te nakon nekoliko godina otvoriti svoju radionicu, kaže Jan.

Iako su kvote za upis strukovnih i obrtničkih škola veće od onih za gimnazije, često vlada stav da u strukovne škole ne upisujemo dovoljan broj učenika. Jana pitamo zašto je on odlučio upisati baš Elektrostrojarsku obrtničku školu.

– Jer su me oduvijek zanimali automobili, i želio sam biti siguran da ću odmah nakon srednje biti sposoban pronaći posao i krenuti raditi. Želim poručiti mladima da upisuju strukovne škole, osim sigurne struke nakon završene srednje škole, bez obrtničkih zanimanja ne možemo daleko dogurati te nam je u ovom trenutku potrebno sve više i više obrtnika. Bilo bi lijepo kada bi strukovne škole dobile poticaje i sredstva potrebna za rad i učenje na kojima će učenici moči sigurno i kvalitetno naučiti i isprobati svoje sposobnosti koje su naučili u učionici, kaže Jan.

Imao je i poruku za svoje mentore.

– Za kraj bih samo želio posebno se zahvaliti profesorima Vanji Marendiću, Tomislavu Antoloviću, Juliji Lesjak, Katarini Ćaćić, te samoj ekipi iz Inter Carsa koja me je odlučila odvesti na ovako veliki događaj, poručuje Jan.