Pretraga

Najutjecajniji svjetski etičar Peter Singer za srednja.hr govori o slučaju dječaka iz Engleske kojem su isključili aparate

A- A+

Nakon što je u poluvegetativnom stanju proveo više od godine dana, prošlog su ponedjeljka britanski liječnici isključili aparate 23-mjesečnom Alfieju Evansu. Dječak je bolovao od teške degenerativne bolesti mozga koju stručnjaci nisu definitivno dijagnosticirali. U interes javnosti ovaj je slučaj došao nakon što je britanski Vrhovni sud donio odluku prema kojoj je dječja bolnica Alder Hey dobila dozvolu isključiti aparate koji su dječaka držali na životu, unatoč želji roditelja da liječenje malenog Alfieja nastave u Italiji. Ovo je pitanje u zadnje vrijeme postalo predmetom žustre moralne rasprave pa smo odlučili kontaktirati Petera Singera, jednog od najpoznatijih živućih etičara i filozofa na svijetu da nam kaže svoje stručno mišljenje u kontekstu morala.

Preminuli dječak Alfie Evans (pozadina), Peter Singer (gore desno) | Foto: Youtube Screenshot, srednja.hr

Talijanski su liječnici bili spremni prihvatiti Alfieja Evansa, država mu je dodijelila državljanstvo, a čekala se samo dozvola dječje bolnice Alder Hey iz Velike Britanije. Međutim, slučaj je završio na Vrhovnom sudu koji je presudio kako bolnica, unatoč želji roditelja da nastave liječenje u Italiji, ima pravo isključiti aparate koji su dječaka držali na životu te da bi svaki daljnji pokušaj liječenja bio uzaludan, ali i nehuman. To su i učinili prošlog ponedjeljka, a u ovu subotu se život malenog Alfieja zauvijek ugasio.

Najutjecajniji svjetski etičar dao nam je svoje mišljenje o ovom slučaju

Slučaj Alfieja Evansa posljednjih je nekoliko mjeseci postao predmetom žestokih moralnih rasprava, idući toliko daleko da je privukao pozornost Pape Franje. U javnosti je glasno prevladalo mišljenje da su roditelji imali puno pravo nastaviti dječakovo liječenje u Italiji, a mnogi su ustali protiv ovakve odluke suda. Baš iz tog razloga, odlučili smo kontaktirati Petera Singera, profesora na Sveučilištu Princeton u SAD-u i najutjecajnijeg živućeg etičara na svijetu. Ekskluzivno za portal srednja.hr Singer je progovorio o ovom slučaju i ukratko naveo nekoliko uvjeta prema kojima, ako su bili zadovoljeni, nastavak liječenja dječaka trebao je biti dopušten.

– U kratkim crtama, ako je preseljenje Alfieja u Italiju moglo biti izvedeno pod uvjetima da on ne bi patio, odnosno da je svaka patnja i bol mogla biti minimalizirana odgovarajućim sedativima, da nije bilo dodatnog troška za britanski zdravstveni sustav i da su roditelji, nakon što su ih upoznali s činjenicom da postoji tek jako malo šansa da će sve to pomoći dječaku, i dalje htjeli nastaviti liječenje, onda je postupak trebao biti dozvoljen, rekao nam je Singer.

Uz ovaj odgovor uputio nas je i na sličnu priču jednogodišnjaka Charlieja Garda koji je prošlog srpnja preminuo nakon što su mu isključeni aparati. Singer je zajedno s Julianom Savulescuom, nastavnikom primijenjene etike sa Sveučilišta u Oxfordu, pisao o tom slučaju. Dvojici etičara povod je tada bio zapanjujuća činjenica da se o Charlieju Gardu javno rijetko raspravljalo u kontekstu morala i etike. Taj je slučaj, od ovoga, bio drugačiji po tome što je u medicinskom smislu ipak postojao konsenzus oko dječakovog stanja, a nesuglasice su više bile filozofskog, odnosno moralnog karaktera. Blog objavu spomenutih etičara možete pročitati ovdje.

Kontroverzni etičar, altruist i aktivist za prava životinja

Peter Singer trenutno je profesor etike na Sveučilištu Princeton, a ujedno i najutjecajniji etičar na svijetu. Njegova prva značajnija knjiga je ‘Oslobođenje životinja’, izdana davne 1975. godine, a utjecaj koji je ostavila je nemjerljiv. Generalno se smatra kako je pokretima oslobođenja životinja i borbe za njihova prava upravo Singerova knjiga podarila značajan filozofski temelj. I sam Singer srčani je aktivist i vegan.

Druga poznata knjiga je Praktična etika’, izdana 1979. godine, a do sada je doživjela tri izdanja. U toj knjizi Singer zastupa svoju etičko stajalište – utilitarizam preferencija – teoriju prema kojoj se moralna ispravnost postupaka prosuđuje prema posljedicama, u smislu da je odluka moralno ispravna onoliko koliko promiče interesa svih koji su njome pogođeni. U toj se knjizi tematiziraju glavni suvremeni problemi primijenjene etike poput (ne)jednakosti, pobačaja, eutanazije, čedomorstva, siromaštva i gladi u svijetu.

Jedno od njegovih novijih izdanja je knjiga ‘The Life You Can Save: How to End World Poverty’ koja je objavljena 2009. godine, a uglavnom sumira njegovu filozofiju u pogledu apsolutnog siromaštva u svijetu, kao i ideju kako bi svatko od nas mogao i trebao pomoći rješavanju gorućeg problema. No, ne radi se tu samo o izdanoj knjizi, već i o cijeloj zakladi The Life You Can Save čiji je osnivač Singer, a koja već nekoliko godina živi i djeluje prema tzv. efektivnom altruizmu.

Copy link
Powered by Social Snap