Pretraga

Najzanimljivije i nepoznato o svjetskim podzemnim željeznicama

A- A+

Hrvatska se ne može pohvaliti sustavom podzemnih željeznica, no zanimljiva je činjenca da su najstarija četiri metroa smještena upravo u Europi. Prvi sustav podzemnih željeznica izgrađen je u Londonu 1863. godine, a slijede ga Budimpešta, Glasgow i Pariz. Gledano po veličini, najveća podzemna željeznica je u Dubaiju koja je puštena u promet 9. rujna 2009. godine u 9 sati i 9 minuta, a stanica iz moskovskog metroa nalazi se na najvećoj dubini.

Prije 150 godina otvoren je prvi segment najstarije podzemne željeznice na svijetu, što se točno obilježilo 9. siječnja 2013. U 20. stoljeću su diljem svijeta započele izgradnje podzemnog sustava prijevoza, jer se prepoznala efikasnost u smanjenju prometne gužve na površini. Hrvatska je, pak, zemlja koja nema metro, no četiri najstarija upravo se nalaze na europskom kontinentu.

Londonski metro ‘Tube’ je najstariji na svijetu

London je prvi grad na svijetu čiji su se stanovnici mogli voziti podzemnom željeznicom. Prva linija metroa poznatijeg kao ‘Tube’ otvorena je 9. siječnja 1863. godine te je tog dana njom putovalo čak 40 tisuća putnika. Do danas se londonska podzemna željeznica razvila u 408 kilometara aktivnih linija s 247 stanica.

Britanska je metropola zahvaljujući sustavu podzemnih željeznica uvelike smanjila gužvu na površinskom prometu te je poslužila kao primjer drugim gradovima koji su se suočavali s istim problemom.

Uz činjenicu da je ‘Tube’ najstariji metro na svijetu, mnogi ga pamte po samoubilačkom terorističkom napadu 7. srpnja 2005. godine. To je ujedno najveća tragedija u povijesti londonskog metroa jer su u razmaku od 50 sekundi eksplodirale tri bombe koje su odnijele 26 života te teško ozlijedile 600 putnika.

Izdvojeni članak

Policajci na sat i pol pritvorili 15-godišnjakinju zbog pokaza u podzemnoj

Na najveću podzemnu željeznicu potrošeno 7,6 milijardi dolara

Dubai privlači sve više turista koji su oduševljeni ogromnim zadivljujućim projektima, a među njima se nalazi i najveća podzemna željeznica na svijetu. Za njenu izradu potrošeno je vrtoglavih 7,6 milijardi dolara, a puštena je u promet 9. rujna 2009. godine točno u 9 sati i 9 minuta.

Prvi putnik zadivljujuće željeznice bio je šeik Rašid bin Saed Al Maktum, koji je na najvećoj postaji podzemne željeznice svijeta al-Ittihad u kapsulu pohranio tajnu poruku. Otvaranje kapsule je najavljeno 37 godina od tog dana.

Odmah nakon dubaijske, po veličini slijede podzemna željeznica u Moskvi, Tokiju, Seulu, Mexico Cityju te se njujorški metro nalazi tek na šestom mjestu.

Stanica moskovskog metroa 84 metara ispod zemlje

Moskva je grad koji ima prema mnogima najljepše uređen metro na svijetu. Uz to što je na prvom mjestu po ljepoti, jedan je od najvećih, a stanicom Park pobjede doseže najveću dubinu na svijetu. Spomenuta stanica nalazi se na 84 metra dubine te do nje vodi najduži eskalator u Europi.

Dnevno se moskovskom podzemnom željeznicom prevozi od osam do devet milijuna putnika.

U fotogleriji pogledajte najljepše uređene stanice podzemnih željeznica u svijetu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap