Pretraga

Od nove godine strože kazne za mlade vozače, a polaganje vozačkog ispita će negdje poskupjeti, a drugdje pojeftiniti

A- A+

Od 1. siječnja 2018. na snagu je stupio novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama, koji donosi niz noviteta, koji bi osobito mogli zanimati mlade vozače, to jest one do 24 godine. Naime, strože će se kažnjavati prometni prekršaji, dok bi se cijene polaganja vozačkog ispita trebale mijenjati, a ovisno o konkurenciji u nekom području, ali i drugim faktorima, bit će više ili niže.

foto i obrada: srednja.hr

Do sada je od same ideje polaganja vozačkog ispita do trenutka kada vam u ruke bude uručena dozvola B kategorije, stajao proces, za koji ste trebali izdvojiti minimalno 7.500 kuna. Pri tome je minimalna cijena obuke stajala oko 5.700 kuna.

Gdje je veća konkurencija cijena obuke bi trebale padati

Izdvojeni članak

Ovo je minimalan iznos koji morate izdvojiti za vozačku dozvolu u Hrvatskoj

No, prema novom Zakonu ta bi cijena mogla padati i rasti za 15-20 posto. Naime, s obzirom da je ukinuta minimalna cijena nastavnog sata (do sada 143,75 kn za vožnju minimalno 35 sati i 22,12 kn po satu za teoretsku nastavu), doći će do natjecanja na tržištu.

Ono bi u konkurentnijim područjima, kao što su veliki gradovi, moglo dovesti do pojeftinjenja obuke. Prije ukidanja minimalnih cijena nastavnog sata, najjeftinije ste se mogli obučavati u Osijeku, odnosno u prosjeku za 5.700 kuna. Rijeka je bila 35 kuna skuplja, dok je u Zagrebu škola stajala oko 5.750 kuna. Split je imao prosječne cijene obuke za nekih 200-njak kuna više od Zagreba.

S druge strane u malim mjestima, gdje autoškole ili drže monopol ili funkcioniraju na tržištu zajedno s jednim ili par konkurenata, cijene obuke bi mogle i rasti. Primjerice u Rovinju ste se do sada za obuku morali izdvojiti minimalno 6.185 kuna.

Ako ste u fazi razmišljanja o vozačkoj obuci, testirajte svoje preliminarno poznavanje propisa, znakova i prava prvenstva na raskrižjima u našim prometnim kvizovima.

Za devet kaznenih bodova, ostajete bez vozačke dozvole

Izdvojeni članak

Cijene obuke u auto školama se uskoro snižavaju: Evo gdje su trenutno najviše, a gdje najniže

Mladi vozač je vozač motornog vozila u dobi do navršene 24. godine života, koji posjeduje vozačku dozvolu izdanu na teritoriju Republike Hrvatske. Za sve takve od nove su godine na snagu stupile strože prometne kazne.

Nakon skupljenih devet kaznenih bodova u dvije godine, vozačka dozvola se mladom vozaču poništava i tek nakon dvije godine, ‘kažnjenik’ može ponovno polagati vozački ispit.

Ako se pak usudite voziti bez vozačke dozvole, u ovom periodu dok vam traje kazna te pri tome budete uhvaćeni, platit ćete novčanu kaznu u iznosu od 5.000 do 15.000 kuna ili ćete odslužiti kaznu zatvora u trajanju do 60 dana.

Vozačima starijima od 24 godine policija će vozačku dozvolu poništiti nakon što skupe 12 kaznenih bodova u dvije godine.

Od nove godine strože kazne za mlade vozače, a polaganje vozačkog ispita će negdje poskupjeti, a drugdje pojeftiniti
Share via
Copy link
Powered by Social Snap