Pretraga

Ovo su djelatnosti u kojima se trenutačno traži najviše radnika u Hrvatskoj

A- A+

Polako, ali sigurno postajemo svjesni okolnosti da turizam čini zabrinjavajuće velik udio u ukupnom hrvatskom bruto domaćem proizvodu. Precizno, turizam čini oko 18 posto ukupnog BDP-a, po čemu je Lijepa naša svjetski rekorder.

Premda se na prvi pogled ovakvi brojevi ne čini po ničemu sporni, važno je naglasiti da glavnina zemalja s (pre)visokim udjelom turizma u ukupnom domaćem proizvodu, su uglavnom zemlje drastičnih socijalnih razlika te zemlje s velikim prosjekom siromašnog stanovništva.

Izdvojeni članak

Nevjerojatan broj radnih mjesta trenutno se nudi u ovim djelatnostima

Vrtoglave brojke traženih turističkih djelatnika

Gore navedeni podaci dakako utječu i na burzu rada pa se unatoč ogromnoj brojci nezaposlenih (20. veljače oko 241.000), često nameće tema uvoza radne snage.

Kolika je potreba za djelatnicima turističkih zanimanja, svjedoči nekoliko podataka.

Jedan od njih svakako je da u ovom trenutku (20. veljače, ali nije puno različitije niti u ostalim fazama godine nap. a.), od deset najtraženijih zanimanja u Hrvatskoj, čak sedam ih se može izravno ili neizravno povezati s turističkim djelatnostima.

To su: konobar, kuharica, pomoćni kuhar, kuhinjski radnik, sobarica, recepcionerka pa i čistač. Ostala tri sada najtraženija zanimanja su diplomirani ekonomist, vozač i prodavač.

Izdvojeni članak

S ovim fakultetima možete vrlo lako do posla u Hrvatskoj

Drugi podatak HZZ-a, koji prikazuje veliku ovisnost hrvatske privrede o turizmu, zapravo se nadovezuje na gore navedene činjenice, a radi se o broju otvorenih oglasa u ugostiteljskim i uslužnim djelatnostima. Tako se trenutno u tim djelatnostima traži više od 2.350 ljudi!

Ilustracije radi, sljedeća kategorija djelatnosti na burzi po broju otvorenih oglasa je ‘jednostavna prodajna i uslužna zanimanja’ unutar koje se traži 743 djelatnika.

Svaka šesta zaposlena osoba u siječnju, radno mjesto pronašla u obrazovnom sektoru

Kada usporedimo prosinac 2016. i siječanj 2017. godine, treba reći da je broj nezaposlenih ponovno rastao i to za oko 7.500 pa je tako krajem prošlog mjeseca iznosio 244.134 ljudi.

Izdvojeni članak

Ovo su najtraženija zanimanja u 2016. godini

S druge strane, broj zaposlenih se između prosinca 2016. i siječnja 2017. godine smanjio za oko 2.500 ljudi. Tako je u prošlom mjesecu zaposleno samo 11.301 osoba, na teritoriju cijele Hrvatske.

Od tog broja čak 13.3 posto nezaposlenih je svoje radno mjesto pronašlo u obrazovnom sektoru (1.408 osoba). Ono što valja naglasiti je da se i povrh toga, još uvijek traži veliki broj prosvjetnih djelatnika (651 djelatnik na dan 20. veljače).

U zapošljavanju je tijekom siječnja predvodila prerađivačka industrija, unutar koje je svoje radno mjesto pronašlo 2.213 osoba ili svaka peta, ukupno zaposlena osoba. U trgovini na veliko i malo zaposleno je 1.482 osobe, dok je uvijek plodna skupina ‘djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i posluživanja hrane’ dala kruh u ruke 1.278 osoba.

Nezaposleni prema stupnju obrazovanja/ Izvor: HZZ

Izdvojeni članak

Ovo su trenutačno dva najtraženija zanimanja za visokoobrazovane u Hrvatskoj

Iz siječanjskog sivila nas treba brinuti i podatak da je među vrtoglavih 244.000 nezaposlenih i oko 40.000 ljudi s višom, visokom stručnom spremom odnosno s magisterijem i doktoratom.

Ono što je konstanta burze rada u Hrvatskoj je i kudikamo veći broj nezaposlenih žena, nego li muškaraca. U siječnju je tako u rubrici nezaposleni bilo za čak 30-ak tisuća žena više, nego li pripadnika snažnijeg spola.

Donekle utješni podatak je blago smanjenje broja nezaposlenih u kategoriji onih bez radnog iskustva, no broj nezaposlenih mladih, također je rastao u siječnju za gotovo 2.000.

Izvor: HZZ

Ovo su djelatnosti u kojima se trenutačno traži najviše radnika u Hrvatskoj
Share via
Copy link
Powered by Social Snap