Pretraga

Ovo su vaša prava ako niste u mogućnosti pristupiti prvom roku popravnih ispita

A- A+

Izuzevši maturante kojima su popravni ispiti održani prije ljetnog roka državne mature, krajem lipnja i početkom srpnja srednjoškolce čeka popravljanje ocjena. Svi učenici koji su pali iz jednog ili dva predmeta imaju oko dva tjedna da spreme gradivo koje nisu naučili u prethodnoj školskoj godini. Ako zbog bolesti ili drugog opravdanog razloga ne mogu pristupiti roku, škola im je dužna omogućiti polaganje čim ti učenici budu u mogućnosti.

srednja.hr

Učenici osnovnih i srednjih škola koji u prethodnoj školskoj godini nisu svladali gradivo iz jednog ili dva predmeta, zaključenu nedovoljnu ocjenu moraju ispraviti na popravnim ispitima. U suprotnom padaju razred, a omogućeno im je vremena oko dva tjedna da nauče sve ono što nisu do sada. Maturanti su u ovom slučaju iznimke, jer se za njih popravni ispiti organiziraju ranije, to jest prije ljetnog roka državne mature.

Izdvojeni članak

‘Ponavljači’ mature lagano do nove prijave

Naučiti u dva tjedna gradivo cijele godine

Tehnička škola Zagreb svojim učenicima je odredila rok popravnih ispita od 1. do 4. srpnja, a slični datumi su u pitanju i kod svih ostalih srednjih škola u Hrvatskoj. Kako je u petak 14. lipnja bio zadnji dan nastave, učenici imaju svega dva tjedna vremena za učenje ako žele na pravom roku popraviti nedovoljnu ocjenu.

Dok se razmišlja o raspravlja o ukidanju ponavljanja razreda, prvenstveno zbog navodnih dugoročnih posljedica kao i materijalnih troškova, no popravni ispiti također su diskutabilni. Kao prvo, kako je moguće da učenici u samo 15-ak dana spreme gradivo za čije je učenje predviđena cijela školska godina. Druga stvar je ta što i na popravnim ispitima učenici mogu izgubiti godinu, a ne iste predmete ponovno popravljati na drugim rokovima.

Izdvojeni članak

Srednjoškolci na popravni najčešće idu iz povijesti

Učenici popravni smatraju boljom opcijom od rušenja na godinu

– Mislim da je pravedno pružiti mogućnost ispravka ocjene i dopustiti učenicima da nauče cijelo gradivo za prolazak dalje. Međutim, smatram da bi profesori mogli sniziti kriterije i ne rušiti toliki broj, izjavio je Leon Šebrek iz Elektrostrojarske škole u Varaždinu koji se i sam sprema za popravni ispit iz matematike.

Lucija Pasanec iz V. gimnazije Zagreb također smatra popravni opravdanim jer će tako učenici shvatiti da se rad isplati. – Ukoliko učenik ništa ne radi cijelu godinu, bolje i popravni nego da mu se pokloni ocjena ili da ga se odmah ruši razred. Tako ga se barem natjera da makar nešto nauči i zasluži prolaz, ističe sad već bivša učenica trećeg razreda.

Izdvojeni članak

Učenici misle kako se pad razreda ne smije ukinuti

U slučaju bolesti, škola dužna zakazati novi termin popravnog ispita

– Ako učenik zbog bolesti ili drugog opravdanog razloga ne pristupi popravnom ili predmetnom odnosno razrednom ispitu u propisanim rokovima, škola mu je dužna omogućiti polaganje ispita nakon prestanka razloga zbog kojeg nije pristupio ispitu, navodi zakon o odgoju i obrazvanju u osnovnoj i srednjoj školi.

Drugim riječima, ako ste prijavili ispite iz predmeta koje morate popraviti, a niste u mogućnosti doći na rok zbog opravdanih razloga, ne morate čekati jesenski rok. U tom slučaju dogovarate s ravnateljima i profesorima novi izvanredni rok na kojemu ćete dobiti priliku za ispravak nedovoljne ocjene.

Ovo su vaša prava ako niste u mogućnosti pristupiti prvom roku popravnih ispita
Share via
Copy link
Powered by Social Snap