Pretraga

Pasivni pušači u sve većoj smrtnoj opasnosti

A- A+

Na Sveučilištu Californica u San Franciscu provedeno je istraživanje kojim se došlo do zaključka kako pasivni pušači sve više smrtno stradaju od posljedica cigareta. Oni ne udišu izravno dim, ali okruženi pušačima ozbiljno oboljevaju pa čak i umiru. U posljednjih nekoliko godina stopa mortaliteta pasivnih pušača drastično je porasla.

Pasivni pušači ne udišu izravno dim, ali imaju teških zdravstvenih problema, koji sve češće dovode do smrti, rezultat je istraživanja provedenog na Sveučilištu Californica u San Franciscu, prenosi Klix.ba.

Prema prikupljenim podacima, od 2003. do 2006. godine u Americi su umrle
42.000 osoba od posljedica pasivnog pušenja, među kojima je 900 djece.
Najčešća bolest koja nastaje kao posljedica pasivnog pušenja je rak
pluća ili grla.

Misao kako ste sigurni i zdravi jer ne pušite, više ne vrijedi. Pasivni pušači oboljevaju od srčanih i plućnih bolesti isto kao osobe koje puše. Što se tiče novorođenčadi koja su izložena dimu, oni najčešće pokazuju slabiji napredak ili sindrom iznenadne smrti dojenčadi.


Izdvojeni članak

Australija želi trajno zabraniti prodaju cigareta mladima

– Istraživači su otkrili kako je pogrešno mišljenje da će problem nestati ako manje pušimo i ako zabranimo pušenje na javnom mjestu. Pušači imaju izbor – pušiti ili prestati, ali pasivni pušači nemaju, tako da moramo misliti i na to kako dim naše cigarete utječe na druge osobe, rekao je Wendy Max, vođa istraživanja za The Times.

CIlj ovog istraživanja je bio utjecati na smanjenje ili prekid pušenja te da duhanske industrije pojačaju program zaštite pušača i nepušača.