Pretraga

Pazite što pišete na društvenim mrežama: Zbog komentara će vas kažnjavati

A- A+

Vlada Republike Hrvatske najavila je jučer stroži zakon kojim će pod posebno povećalo staviti komentare na društvenim mrežama. S obzirom na učestali govor mržnje i prijetnje, na koje nije teško naići u komentarima na internetu, Vlada ističe nužnost odgovornosti za izrečeno, kako u analognom tako i u digitalnom svijetu, pogotovo ako se krše zakoni.

Foto: pixabay

Tijekom ove godine, očekuje nas novi zakon koji će regulirati ponašanje na društvenim mrežama. Pod posebnim povećalom bit će komentari korisnika društvenih mreža, kako na privatnim profilima, tako i na profilima medija. Zakonom o nedopuštenom ponašanju na internetu, po uzoru na druge zemlje, žele se regulirati pravila ponašanja na društvenim mrežama, odnosno definirati odgovornost za objavljeni sadržaj na internetu i društvenim mrežama.

Nužnost odgovornosti za objavljeni sadržaj

U tom smislu, radi se o odgovornosti onih koji upravljaju tim servisima, ali i osobnoj odgovornosti pojedinaca.

Izdvojeni članak

Facebook oživio ‘Najveće drolje…’, a čak trećinu učenika ne zanima kako se zaštititi od govora mržnje na internetu

– U onom dijelu gdje su mediji, dakle gdje postoji urednička odgovornost, utvrdit ćemo jasno odgovornost kako za tekstove tako za komentare koji se objavljuju, kazala je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i pojasnila kako mora postojati urednička odgovornost za sve što se na određenom mediju događa.

Smatra kako zabrana komentara nikada nije dobra, no da je odgovornost u svakom smislu nužna. Obuljen Koržinek je pojasnila i namjere reguliranja ponašanja pojedinaca na društvenim mrežama; ističe kako osobna odgovornost pojedinaca postoji bez obzira na to radi li se o analognom ili digitalnom svijetu.

Uvodi li Vlada cenzorsko tijelo?

Najavila je i osnivanje tijela u kojem bi stručne osobe trebale ocjenjivati je li došlo do kršenja zakona. S time se pak ne slaže profesorica sa studija Novinarstva na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti, Zrinjka Peruško. Kako ističe na Twitteru, ‘svako tijelo koje procjenjuje slobodu izražavanja a nije sud, jest cenzorsko tijelo i nije primjereno demokraciji’.

Pazite što pišete na društvenim mrežama: Zbog komentara će vas kažnjavati
Share via
Copy link
Powered by Social Snap