Pretraga

Planirane i propale urote koje bi promijenile povijest

A- A+

Svakodnevno se susrećemo s urotama, bilo da su sitne ili velikih razmjera. O njima čitamo, iste doživljavamo, ali ih se i pribojavamo. Poseban strah osjećaju oni na važnijim pozicijama, a ljudska povijest je isprepletena brojnim zamkama i urotama. Ipak ih je nekoliko bilo neuspješnih, a da su provedene kako su bile planirane, svakako bi promijenile povijest.

Povijest je mogla biti potpuno drugačije ispisana da su se neke od urota ostvarile. Ne bi bilo Drugog svjetskog rata niti progona Židova, Mao Ce Tung ne bi toliko dugo sijao strah po komunističkoj Kini, a Napoleon Bonaparte nikada ne bi postao car. Listverse je objavio neke od najrazrađenijih urota koje nisu ugledale svjetlo dana, stoga danas učimo i slušamo o povijesti u ovakvom obliku.

Izdvojeni članak

Najbrutalnija iskorištavanja moći u povijesti

Hitler je trebao pasti prije Drugo svjetskog rata

Adolf Hitler jedan je od najpoznatijih diktatora svih vremena čija smrt je bila planirana prije Drugog svjetskog rata, što znači da bi bilo upitno vođenje krvavog rata koji je širio strah i trepet sve d 1945. godine. Naime, šef njemačke vojne obavještane službe Abwehr – admiral Wilhelm Canaris planirao je uhititi Hitlera kada je nacistički vođa izdao naredbu za okupaciju Čehoslovačke.

Hans Oster, jedan od Hitlerovih zamjenika također se urotio protiv velikog vođe te okupio istomišljenike s kojima je isplanirao kako izvršiti Hitlerovo ubojstvo. Potonje je bio rezultat njihova straha da će Njemačka doživjeti krah ako dođe do rata.

Prema današnjem vjerovanju, radilo se o jednoj od najrazrađenijih urota prije operacije Valkyrie jer je bilo planirano s trupama ući u sjedište Trećeg Reicha te uhititi nacističkog vođu. No, neki su urotnici ipak iskazali želju da se Hitleru sudi te da ga pošalju u zatvor ili ludnicu.

Međutim, Hans Oster nije dijelio mišljenje da bi se Hitlerovim zatvaranjem išta postiglo pa je razradio urotu unutar same urote. Navodno su vojnici nakon Hitlerova uhićenja trebali inscenirati pucnjavu kada bi metak ‘zalutao’ i pogodio Fuhrera. No urotu je srezao Munchenski sporazum na kojim je Hitleru dobio odozvolu za anektiranje dijelove Čehoslovačke.

Izdvojeni članak

Povijesne laži koje smo svi usvojili

Mao Ce Tung trebao ostati bez glave 1971.

Kineski komnistički vođa Mao Ce Tung trebao je ostati bez glave 1971. godine da je akcija ‘Projekt 571’ upalila. Ovu urotu vodio je Lin Linguo – sin desne ruke Mao Ce Tunga. Naime, Liguo se uplašio da će njegov otac izvući deblji kraj, to jest da bi mogao nastaradati od ruke komunističkog vođe. Stoga je planirao puč s očevim pobornicima u ožujku 1971. godine.

No, akcija nije izrealizirana jer se Mao mimo svog rasporeda vratio u prijestolnicu. Planovi urotnika bili su otkriveni, a prilikom njihova pokušaja bjega u Sovjetski savez, svi su poginuli u zrakoplovnoj nesreći. Naime, srušili su se u Mongoliji jer im je avion ‘ostao bez goriva’. Zatim je uslijedila Maova akcija čišćenja vojnim redovima prilikom čega je mučio i ubijao svoje oficire.

Izdvojeni članak

Klinka svaki dan dolazi u školu obučena kao druga povijesna ličnost

Napoleona Bonapartea ne bi pamtili kao cara

Da je sve išlo po planu rojalista i ostalih urotnika, dan 24. prosinca 1800. godine pamtili bio kao atentat na Napoleona Bonapartea te se isti nikada ne bi okitio titulom cara. Urotnici su postavili bombe u blizini Napoleonove kočije kada je išao sa suprugom Josephineom na operu. No kako je fitilj sporo gorio, a pijani vozač kočije brzo vozio, supružnici su izbjegli eksploziju koja je usmrtila 52 ljudi.

Dio pobunjenika uhitila je policija te su pogubljeni na giljotini, a ostatak je utekao u Englesku te su tamo dalje kovali planove kako ubiti Napoleona.

Planirane i propale urote koje bi promijenile povijest
Share via
Copy link
Powered by Social Snap