Pretraga

Posebni zatvorski odjeli za suzbijanje nasilnosti mladih

A- A+

szssplit.hr

Jedan od najvećih britanskih zatvora otvorio je poseban odjel za iznimno nasilne maloljetne delikvente. Usprkos svojoj mladosti završili su u zatvoru, a na ovom posebnom odjelu uz pomoć stručnjaka pokušavaju ublažiti svoju destruktivnu i agresivnu prirodu. U ovaj projekt uloženo je mnogo novca no kritičari se pitaju nije li on samo skupi flaster na otvorenu ranu britanskog društva.

Nasilni maloljetnici na posebnom odjelu

U Hindleyu, jednom od najvećih zatvora u Britaniji, su poseban problem mladi zatvorenici. Iskustvo je pokazalo da su maloljetniici čak deset puta nasilniji prema ostalim zatvorenicima no što su to oni međusobno. Upravo zbog toga osiguran je poseban odjel Willow, koji omogućava jedanaestorici maloljetnih  zatvorenika da uz pomoć stručnjaka suzbiju svoju agresivnost.

Nasilnosti se teško riješiti

Gledano s financijske strane ovaj je zatvorski odjel jeftiniji i pratktičniji od sustava sigurnih kuća koji se do sada prakticirao, a zahtjevale su stalan policijski nadzor te prisutnost pedagoga i psihologa.

Ipak kritike upućene na račun ovog projekta su brojne. Oponenti smatraju da je vrlo teško u kratkom vremenskom razdoblju promjeniti nasilnu prirodu maloljetnika. Također, rezultati koje ovaj sustav daje nisu pretjerano uvjerljivi.

Tinejdžeri na ovom odjelu provode samo dio svoje kazne, dakle, svega nekoliko mjeseci. Ni oni sami tvrde kako nakon izlaska, nisu sigurni da neće ponoviti svoj prijestup.

Stručnjaci u suzbijanju maloljetničkog nasilja

Ove godine diljem Ujedinjenog Kraljevastva u zatvorima boravi nešto više od 1.800 maloljetnih zatvorenika. Većina njih je opasna i nasilna, a blistava budućnost samo im je san. Kako spriječiti da se njihova nasilnost razvije, posebno u osjetljivoj dobi adolescencije, pitanje je koje muči mnoge stručnjake. Jesu li posebne ustanove isplative i koliko će im pomoći u boljoj budućnosti, tek će pokazati vrijeme. 

Posebni zatvorski odjeli za suzbijanje nasilnosti mladih
Share via
Copy link
Powered by Social Snap