Pretraga

Poznati dobitnici nagrade Goranovo proljeće: Najbolji mladi pjesnik ima 22 godine

A- A+

Jedna od naših najpoznatijih pjesničkih manifestacija, Goranovo proljeće, ove godine slavi 60. rođendan. Tako su odabrani i dobitnici nagrade Goranov vijenac za ukupni doprinos hrvatskom pjesništvu, Nagrada Ivan Goran Kovačić za najbolju pjesničku knjigu i nagrada Goran za mlade pjesnike. Najbolji mladi pjesnik ove je godine 22-godišnji Vid Bešlić iz Siska.

vid bešlić, crno bijela fotografija, ovogodišnji najmlađi dobitnik nagrade Goranovo proljeće

Najmlađi dobitnik nagrade Goranovo proljeće, Vid Bešlić | foto: Press

Goranovo proljeće pjesnički je festival posvećen živim pjesničkim glasovima koji ove godine slavi 60. rođendan. Tako će se 60. izdanje ove nagrade održati od 20. do 23. ožujka u Zagrebu, Rijeci i Goranovom rodnom Lukovdolu.

U programu će se predstaviti domaći i inozemni pjesnici, ali i brojni glazbenici iz dvanaest zemalja. Prva večer bit će posvećena samo ovogodišnjim laureatima. U drugoj večeri u Lukovdolu nagrade će biti dodijeljene i učenicima osnovnih te srednjih škola. U programima će nastupati i glazbenici poput Dunjaluka, Dimitrije Dimitrijevića i Turista. Cijeli program možete pronaći ovdje.

Tko su dobitnici?

Nagradu Ivan Goran Kovačić za najbolju pjesničku knjigu dobit će Senko Karuza za knjigu ‘Nestajanje’. To je ujedno i njegov pjesnički prvijenac.

– Moglo bi se reći da se radi o poeziji stečenoga iskustva, ali stvar je u tome da upravo to iskustvo dolazi pod znak pitanja – da poezija počinje tamo gdje se iskustvo provjerava, prihvaća ili odbacuje. Tamo gdje se miješaju očaj i smijeh Karuza ispisuje svoje najbolje stihove, pjesme koje se pamte, kazali su organizatori o nagrađenom djelu.

Nagradu Goran za mlade pjesnike dobio je Vid Bešlić, 22-godišnjak iz Petrinje. Već tijekom srednje škole sudjelovao je u dramskoj i novinarskoj sekciji, a u slobodno vrijeme komponira, piše poeziju, svira glasovir i gitaru, bavi se dramskom umjetnošću i glazbenom produkcijom. Nagrađeno je njegovo djelo ‘Ektoplazma’ koje tematizira zavičajnu i egzistencijalističku poeziju. Teme su Banija, potres i rat.

Izdvojeni članak
srce od stranica knjige

Ovo su najnesretnije ljubavne priče iz lektira: Jednog lika djevojka je ostavila zbog njegovog oca

Isprepletena prošlost, sadašnjost i budućnost

– Ektoplazma Vida Bešlića zaokružen je i pomno osmišljen konceptualni rukopis pjesama u prozi pisan snažnim, originalnim autorskim glasom. Dominantno sredstvo prikazivanja tekstualne građe je naracija u prvom licu jednine, uz ujednačeno i dosljedno korištenje interpunkcije koja svojim karakteristikama ne odstupa od svakodnevnog razgovornog jezika, rekao je žiri o djelu.

Djelo se, također, dotiče svakodnevice i refleksije o većim temama poput prolaznosti, smrtnosti i budućnosti. Stoga nalikuje, napomenuli su iz žirija, na dnevnički zapis.

– Tvori se dojam da su prošlost, sadašnjost i budućnost u ovom rukopisu jedna točka na karti Banije – točka pucanja kataklizmičkih razmjera, zaključili su iz žirija.

vid bešlić, crno bijela fotografija, ovogodišnji najmlađi dobitnik nagrade Goranovo proljeće
Share via
Copy link
Powered by Social Snap