Pretraga

Sabor donio odluku: Uveden novi neradni dan u tijeku nastavne godine

A- A+

Prošlog je mjeseca na jednoj od sjednica Vlade predstavljen prijedlog novog kalendara obilježavanja blagdana i spomendana. Taj je prijedlog prošao kroz javno savjetovanje, a danas ga je usvojio i Hrvatski sabor. Novim kalendarom uveden je dodatan neradni dan u tijeku nastavne godine.

Screenshot: YouTube

Hrvatski sabor danas je sa 77 glasova ‘za’, 27 glasova ‘protiv’ i šest ‘suzdržanih’ usvojio novi kalendar blagdana koji će se primjenjivati od 2020. godine.

Dan državnosti obilježavat ćemo 30. svibnja, i to postaje neradni dan, dok dosadašnji 25. lipnja postaje radni. Time učenici dobivaju i novi blagdan u tijeku nastavne godine jer je dosadašnji 25. lipnja, kada se slavio Dan državnosti, bio izvan nje. No, valja napomenuti kako će novi praznik učenici koristiti tek od 2022. godine, jer sljedeće dvije godine on ‘pada’ u dane vikenda.

Izdvojeni članak

Školski kalendar s praznicima za 2019./2020. godinu

Od sljedeće godine dobivamo i poptuno novi blagdan – 18. studenog postaje neradni dan i tog dana obilježavat će se Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. No, u mjesecu koji prethodi ukida se drugi blagdan, Dan neovisnosti, koji sada postaje spomendan i ujedno radni dan, obilježavat ćemo 25. lipnja. Dan Hrvatskog sabora od sljedeće godine obilježava se 8. listopada, a kao i do sada to je spomendan i radni dan.

Broj neradnih dana novim kalendarom blagdana i spomendana se ne povećava, to jest, u tijeku kalendarske godine ostaje i dalje ostaje ukupno 13 neradnih dana.

To su, počevši od 1. siječnja 2020. godine: Nova godina, 1. siječnja; Sv. tri kralja, 6. siječnja; Uskrs i Uskrsni ponedjeljak, Tijelovo (datumi nisu fiksni); Praznik rada, 1. svibnja; Dan državnosti, 30. svibnja; Dan antifašističke borbe, 22. lipnja; Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, 5. kolovoza; Velika Gospa, 15. kolovoza; Svi sveti, 1. studenoga; Dan sjećanja na žrtve  Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, 18. studenoga; Božić, 25. prosinca i Sveti Stjepan, 26. prosinca.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap