Pretraga

Srpski učenici ponovno na meti napada u Zagrebu: Nasilnici su ovoga puta bili ‘blaži’ prema žrtvi

A- A+

Zastupnik Samostalne demokratske srpske stranke, Boris Milošević, jučer je u Saboru govorio o lošem odnosu ljudi prema srpskom stanovništvu u Hrvatskoj. U tom kontekstu istaknuo je napade na učenike Srpske pravoslavne opće gimnazije koji su se događali u prošlosti, a jedno vrijeme školu je čuvala policija. Najnoviji napad na učenika srpske škole dogodio se prije desetak dana.

Srpska pravoslavna opća gimnazija / Foto: srpskagimnazija-zg.org

Srpska pravoslavna opća gimnazija “Kantakuzina-Katarina Branković” nalazi se na zagrebačkom Svetom Duhu. Prije desetak dana, učenika prvog razreda ove škole grupa tinejdžera gađala je hranom u autobusu koji je išao od škole prema gradu, a zastupnik SDSS-a, Boris Milošević, u Saboru je jučer istaknuo da su učenici škole godinama na meti svojih vršnjaka koji ih napadaju i fizički i verbalno. Rekao je da ne krivi mlade ljude, već klimu u društvu.

Izdvojeni članak

Srednjoškolci pokušali kamenovati svoje vršnjake iz Srpske pravoslavne gimnazije

– U Hrvatskoj se neprestano stvara i održava klima u kojoj je poželjno Srbe vrijeđati, prijetiti im, verbalno ili simbolički, jer se to predstavlja kao nekakav domoljubni čin, nešto što je poželjno, nešto što se ohrabruje, rekao je Milošević.

U tom kontekstu spomenuo je Srpsku pravoslavnu opću gimnaziju.

– Učenici te gimnazije stalne su žrtve incidenata, prijetnji, provokacija, seksizma prema učenicama, a bilo je i fizičkih napada, kamenovanja. Tu školu je čuvala policija. Tu u Zagrebu, a ne negdje daleko. Policija je čuvala školu i školarce. Kao da nije dovoljno što trpe zbog svog socijalnog statusa, nego se i dodatno stigmatiziraju. Učenici i učenice te škole, pa i profesori, razvili su visok prag tolerancije pa to više ni ne prijavljuju, kazao je Milošević.

U svojem govoru Milošević je istaknuo da učenici ove škole dolaze uglavnom iz siromašnih obitelji iz cijele Hrvatske, te imaju želju i namjeru ostati u Hrvatskoj.