Pretraga

Svaki četvrti američki tinejdžer imao plan za suicid

A- A+


Izdvojeni članak

Roditelji objavili oproštajno pismo mladića koji je počinio samoubojstvo

Američki tinejdžeri prilično su depresivna skupina u populaciji. Najnovije nacionalno istraživanje pokazalo je da se svaki dvadeset i peti tinejdžer pokušao ubiti, dok je svaki osmi o tome razmišljao. Gotovo svi su patili od neke vrste mentalnog poremećaja ili su pak imali problema s drogom i alkoholom.

Veliko nacionalno istraživanje objavljeno je ovih dana u časopisu JAMA Psychiatry, a potvrđuje činjenicu da je najranjivija skupina ljudi upravo ona tinejdžerske dobi.

– Odrasli kažu da je najrizičnije vrijeme u kojem se prvi puta počne razmišljati o samoubojstvu tinejdžersko doba, ispričao je Matthew Nock, psiholog s Harvarda koji je radio na istraživanju.

Brojke nakon ankete koja je provedena među šest i pol tisuća mladih u SAD-u koje su popunjavali s roditeljima su prilično zabrinjavajuće. Naime svaki 25. tinejdžer je pokušao samoubojstvo dok je svaki osmi o tome razmišljao.

Četiri posto mladih Amerikanaca je napravilo planove za suicid i pokušalo to učiniti. Utvrđeno je i kako su gotovi svi tinejdžeri koji su razmišljali o samoubojstvu patili od neke vrste mentalnog poremećaja uključujući razne depresije, poremećaj pažnje ili hiperaktivnost te probleme s drogom i alkoholom.