Pretraga

Upoznajte nekadašnje čudo od djeteta kojem su se i računala klanjala

A- A+

Google je svoj Doodle posvetio prvom pravom ljudskom kalkulatoru, Indijki Shakuntali Devi koja je svojim genijalnim matematičkim sposobnostima pronašla mjesto u Guinnessovoj knjizi rekorda.

Ljudskim kalkulatorom u posljednje vrijeme naziva se sve više vrsnih matematičara no originalna Human Computer je Indijka Shakuntala Devi koja je zbog svojih izvanrednih sposobnosti završila i u Guinnessovoj knjizi rekorda.

Povodom 84. godišnjice njenog rođendana Google joj je posvetio Doodle u godini njezine smrti.

Putovala po svijetu i računala

Devi je imala zanimljiv životni put. Rođena je u Bangaloreu u Indiji 1929. godine u živopisnoj obitelji. Njen otac koji je odbivši postati svećenik prigrlio poziv cirkuskog trapeziste i krotitelja lavova još je zarana otkrio djevojčicin talenat.

Poduzetni Devi je potom napustio cirkus i poveo malenu Shakuntalu u svijet kako bi pokazao njene izvanredne sposobnosti memoriziranja brojeva te naravno zaradio nešto novca.

Krajem Drugog svjetskog rata sele se zajedno u Veliku Britaniju odakle nerijetko odlaze, poput rock zvijezda, na turneje diljem Europe, a kasnije i po Americi.

Znanstveni dokaz

Znanstveni dokaz svoje genijalnosti Shakuntala Devi dobiva 1988. godine u suradnji s kalifornijskim znanstvenikom Arthurom Jensenem koji ju je podvrgnuo nizu testiranja koji su uključivali razne zadatke kalkulacije velikih brojeva.

Brža od računala

Davne 1977. godine u SAD-u je organizirano natjecanje između Shakuntale Devi i računala na SMU-u. Trebali su izračunati 23 korjen iz brojke od 201 znamenke. Devi je to učinila brže od spomenutog kalkulatora. Mjesto u Guinnessovoj knjizi rekorda joj je osigurao izračun umnoška dva 13-znamenkasta broja za samo 28 sekundi.

Tako je na primjer Devi uspješno izračunala treći korjen iz 61 629 875 i sedmi iz 170 859 375 prije nego je Jensen zadatke uspio zabilježiti u notes. Rezultati njegova istraživanja su objavljeni 1990. godine u znanstvenom časopisu Intelligence.

Osim što je bila genijalna matematičarka Devi se bavila i astrologijom te je pisala knjige o kulinarstvu te romane. Zanimljivo, autorica je i prve studije o homoseksualnosti u Indiji te se zalagala za dekriminalizaciju iste.
U njenu je čast osmišljen današnji (4. studeni) Doodle.

Upoznajte nekadašnje čudo od djeteta kojem su se i računala klanjala
Share via
Copy link
Powered by Social Snap