Pretraga

Zagrebački student snimio film koji je nagrađen i u SAD-u

A- A+


Izdvojeni članak

Udruga mladih snimila film nad kojim će se javnost zamisliti

Saša Dugonjić 24-godišnji je diplomirani novinar iz mjesta Gunja u Vukovarsko – srijemskoj županiji. Snimatelj je u jednoj velikoj medijskoj kući, a dosada je kreirao četiri dokumentarna filma, dvije televizijske emisije, te stotine radijskih i tv reportaža, kao i videa za različite namjene. Njegov posljednji dokumentarac Čekajući tramvaj, koji je snimio u suradnji s kolegama s Fakulteta političkih znanosti, predstavljen je na nekolicini domaćih i inozemnih festivala, a Houstonu je na festivalu nezavisnog filma osvojio treću nagradu.

Saša Dugonjić diplomirao je Novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti. Ovaj 24-godišnjak iz mjesta Gunja, koje je na tromeđi Hrvatske, BiH i Srbije, već u petom razredu postao je član Studija kreativnih ideja (SKIG) u svome mjestu. S 14 godina snimio je prvu televizijsku emisiju, kojoj je bio urednik i voditelj, a prvi dokumentarac snimio je sa 16 godina. Njegov posljednji film Čekajući tramvaj, koji je snimio u suradnji s kolegama s Fakulteta političkih znanosti osvojio je treću nagradu na filmskom festivalu u Houstonu.

Izdvojeni članak
Lili Zaneta

Tek joj je 18, a stvara fotografije od kojih zastaje dah

Čekajući tramvaj

Film je nastao 2009. godine, a rezultat je timskog rada troje studenata televizijskog novinarstva. Uz Sašu su u realizaciji filma sudjelovali Paola Klaić i Grgur Žućko, a nastao je u sklopu radionice dokumentarnoga filma, koju je vodila profesorica Lois Bianchi s Queens Collegea iz New Yorka.

– Na ideju za snimanje ovog filma, nećete vjerovati, ali došao sam čekajući tramvaj, kroz smijeh nam govori Saša. Isprva je trebao biti samo kruna, uspješno odrađene radionice, ali film je na kraju prikazan na nekolicini domaćih i inozemnih festivala. Široj publici u Hrvatskoj film je predstavljen 2010. na 19. danima hrvatskog filma, koji je održan u Studentskom centru. Čekajući tramvaj tada je uvršten u službenu konkurenciju festivala. Nedavno je prikazan u sklopu emisije Studentska posla na HTV-u 4. Najveći uspjeh, ipak je doživio na najstarijem festivalu neovisnog filma na svijetu u Houstonu, gdje je film osvojio treću nagradu.

U filmu ljudi govore o svojim iskustvima, doživljajima te problemima s kojima se susreću svakodnevno čekajući tramvaj.

Izdvojeni članak

Mladi redatelj koji filmovima mijenja društvo

Od osnovne škole druži se s kamerom

Saša trenutno radi kao snimatelj u jednoj velikoj medijskoj kući, ali uz to priprema novi dokumentarac te vodi kreativnu radionicu za mlade naraštaje u svome rodnom mjestu.

– Trenutno je u postprodukciji novi dokumentarac naziva ‘NLO – Neovisna lista oportunista’, gdje smo kolege s predmeta Televizijska informativna emisija i ja prošle godine snimali cijeli proces naše prijave na parlamentarne izbore u prvoj izbornoj jedinici, rekao nam je Saša nešto o posljednjem filmu, na kojem radi zajedno s nekoliko kolega s Fakulteta političkih znanosti.

Sa svojim snimateljskim aktivnostima počeo je u petom razredu pri Studiju kreativnih ideja Gunja (SKIG). Svoj prvi ozbiljniji rad napravio je u dobi 14 godina kada je snimio televizijsku emisiju naziva GUMA (Gunjanski magazin), kojoj je bio urednik i voditelj. Od tada je snimio četiri kratka dokumentarna filma, te stotine radijskih i televizijskih reportaža.

Osim Čekajući tramvaj, najveći uspjeh postigao je njegov eksperimentalni dokumentarac Carpe diem, koji je osvojio treću nagradu na 38. reviji mladeži i odraslih u Samoboru, te sudjelovao na državnoj smotri LiDraNo 2006. godine.

– Teme mojih filmova su raznolike u rasponu od svakodnevnih društvenih događaja, ljudskih priča, a volim snimati i eksperimentalne filmove, objašnjava Saša opseg tema koje su predmet njegovih filmova.

Saša trenutno u suradnji sa SKIG-om, čiji je član već 13 godina, vodi radionicu Ljetna škola filma Gunja, koja će se ove godine održati po četvrti put. Na radionicama, zajedno s iskusnijim kolegama, podučava osnovce i srednjoškolce osnovama snimanja, montaže te produkcije filmova. Radionicu posjećuju uglavnom djeca iz Slavonije, iako svake godine imaju nekoliko polaznika iz ostalih dijelova Hrvatske.

Čekajući tramvaj/While waiting for the tram – minidokumentarac from TV Student FPZG on Vimeo.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap