Pretraga

Udruga mladih snimila film nad kojim će se javnost zamisliti

A- A+

Gdje ima volje, ima i rezultata pokazali su mladi iz udruge Avis Rara Studio. Razgovarali smo s Augustinom Koprićem o njihovom projektu – filmu ‘Akt djevojke’ koji još nije bio javno prikazan. Mladi redatelj ispričao nam je kako je sve započelo, na koje su prepreke naišli te vam donosimo još nikada viđene isječke filma.

Tema filma ‘Akt djevojke’ u produkciji udruge mladih Avis Rara Studio je interesantna zbog trenutnih previranja u politici u vezi legalizacije prostitucije. Naime, radi se o emocionalnom procesu djevojke koja je prisiljena prodavati svoje tijelo. Redatelj Augustin Koprić ispričao nam je ispričao sve o svom prvijencu te ustupio isječke filma koji još nikada nije javno prikazan.

– Cilj nam je bio napraviti film zbog kojega će se javnost zamisliti, komentira Koprić.

Budžet je bio 15 tisuća kuna

Avis Rara Studio je udruga mladih koji su se okupili u Vrbovcu, ali imaju i nekoliko vanjskih suradnika iz Zagreba, Čakovca. – Udruga je oformljena najviše iz financijskih razloga. Dobili smo sredstva od Grada Vrbovca i Zagrebačke županije. Budžet nam je bio oko 15 tisuća kuna – objašnjava redatelj Augustin Koprić.

Tema je prostitucija, ali golotinja nije prikazana

Koprićeva ljubav prema filmu stvorena je još u djetinjstvu kada se zainteresirao za medij zbog njegove moći da se stvori slika paralelne stvarnosti. Uz pomoć Škole medijske kulture koja se održava zadnjih 14 godina tijekom ljeta, Hrvatskog filmskog saveza i iscrpne literature polovio je konce i započeo projekt sa udrugom.

– Nije film odmah nastao, početna verzija zvala se Crveni golf i bila dvostruko dulja. Zajedno smo ju razvijali i dobili konačni rezultat, Koprić je pojasnio kreativni proces.

Film nije definiran ni prostorno ni vremenski. Pokušava dočarati psihološki karakter glavnoga lika. Iako osuđuje prostituciju, naglasak je na subjektivnom doživljaju te se želi postići razumijevanje. Nisu oslikavali društvene prilike, već osjećaje djevojke u takvoj situaciji.

– Naslov je zapravo metaforičan. Nema eksplicitne golotinje već se radi o emocionalnom ogoljavanju, rekao je mladi redatelj.

Dvije godine rada za 15 minuta filma

– Film je više baziran na slici i montaži, nego na samoj priči. Bitnije je ono što se ne prikaže, a traje svega 15 minuta, objasnio je redatelj.

Proces im je bio otežan zbog nedostatka vremena tako da je film koji je započeo u ljeto 2010. kada je bio srednjoškolac, Koprić završio kao brucoš na Filozofskom fakultetu. Mnogo vremena je otpalo na druge obaveze pa redatelj smatra kako bi posao za koji je njima trebalo dvije godine mogao biti gotov i za mjesec – dva.

– Bilo je dosta praktičnih problema, od izmjena glavne glumice pa do izvedbe snimanja na zahtjevnim lokacijama, požalio se 19-godišnjak.

Mladi su opremu posuđivali, a neku, poput tračnica za kameru, sami izrađivali. Jedini korišteni specijalni efekt bio je pucanje iz pištolja u kojem su bili lažni metci. Montažu opisuje kao apstraktnu, a želio je izbjeći uobičajenu statičnost umjetničkih filmova.

Svima koje interesira film, Koprić poručuje da to ne zanemare. Smatra da treba uživati u poslu i ne brinuti o rezultatima. Iako nije lako i treba imati ambicije i gurati naprijed. U vidu imaju još jedan projekt u kojem bi rekonstrirali žanrove znanstvene fantastike i horora.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap