Pretraga

Čak je pet Hrvata sudjelovalo i na zimskim i ljetnim Olimpijskim igrama!

A- A+

Samo 128 svjetskih sportaša je sudjelovalo i na ZOI-u i ljetnim olimpijskim igrama. Među njima je i čak pet hrvatskih sportaša, među kojima je jedan osvojio i medalju. Odabrano društvo čine Jurica Grabušić, Dejan Vojnović, Slaven Krajačić te Andras Haklits. Splićanin Igor Boraska u Sydneyu je 2000. osvojio broncu u veslačkom osmercu, a zatim je u Torinu na Zimskim olimpijskim igrama nastupio kao bobist. Četiri svjetska sportaša su osvojili medalje na obje verzije olimpijskih igara.

Foto: brownbears.prestosports.com/ Igor Boraska

Olimpijski povjesničar Bill Mallon je zabilježio podatak da je 128 sportaša nastupilo i na ZOI-u i ljetnim olimpijskim igrama. U odabranom društvu je čak pet Hrvata od kojih je Igor Boraska, na ljetnim u Sydneyu i ovjenčan brončanom medaljom. Na obje verzije olimpijskih igara su nastupili pod hrvatskom zastavom i Jurica Grabušić, Dejan Vojnović, Slaven Krajačić te Andras Haklits.

Izdvojeni članak

Upoznajte jedinog Nobelovca koji je osvojio olimpijsku medalju!

Hrvatski ‘multitasking’

Legendarna bob reprezentacija Hrvatske, nekoliko je sportaša pretvorila u zimsko/ljetne olimpijce. Među njima su Jurica Grabušić, inače trkač na 110 metara, koji je uz Torino, nastupio na ljetnim olimpijskim igrama u Sydneyu, Ateni i Pekingu.

Atletičari koji su bili dio hrvatske bob reprezentacije na olimpijskim igrama u Salt Lake Cityu, Torinu i Vancouveru su i Slaven Krajačić (u Sydneyu se natjecao u utrci na 100 metara), Andras Haklits (bacanje kladiva u Sydneyu, Ateni, Pekingu i Londonu), te Dejan Vojnović (u Sydneyu se natjecao u utrci na 100 metara).

Kao bob reprezentativac Hrvatske u Salt Lake Cityu je nastupio i Igor Boraska, koji je samo dvije godine prije u Sydneyu osvojio spomenutu broncu u veslanju.

Izdvojeni članak

Džudaš jeo marihuanu pa popušio Olimpijske igre

Četvero sportaša osvojilo medalje na obje verzije olimpijskih igara

Inače kada je riječ o bobu, u prošlosti i nije bio toliki raritet da nastupe za svoju zemlju na Olimpijskim igrama, natjecatelji iz drugih sportova.

Tako su na zadnjim u Vancouveru američku bob reprezentaciju činili bivši atletičari (Berkeley, Fogt, Langton, Mesler), ragbijaš (Cunnigham) i košarkaš (Holcomb). Dio njih će nastupiti i u Sočiju.

Na kraju predstavimo i sjajnih četvero sportaša koji su i na ZOI i ljetnim olimpijskim igrama uspjeli osvojiti medalju.

Amerikanac Eddie Eagan osvojio je zlato u teškoj kategoriji u boksu 1920., te 1932. zlato u bob četvercu. Norvežanin Jacob Tullin Thams je osvojio 1924. godine zlato u skijaškim skokovima i srebro 1936. u jedriličarstvu.

Sportašica iz Istočne Njemačke Christa Luding Rothenburger, osvojila je zlato u brzom klizanju 1984., te 1988 srebro u biciklističkom dvoranskom sprintu. Kako je Christa nakon 1984., osvojila medalju u brzom klizanju i 1988., dakle ona je jedina sportašica koja je iste godine osvojila odličja na objema inačicama olimpijskih igara.

Clara Hughes je kanadska sportašica koja je u biciklizmu osvojila broncu 1996., a u brzom klizanju broncu 2002.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap