Pretraga

Cikloturizam – Velika prilika za Hrvatsku!

A- A+

Cikloturizam ili biciklistički turizam se sve više razvija u Hrvatskoj i regiji . Razvoju pridonosi umrežavanje EuroVelo cikloturističkih ruta, kojim se do 2020. planira uspostava 14 europskih ruta ukupne duljine 70 tisuća kilometara. Na sastanku/radionici Sindikata biciklista i Ruralnog tandema razgovaralo se o razvoju cikloturizma u Hrvatskoj.

Dio jantarne rute u Austriji foto: Marko Matijević|srednja.hr

Hrvatska je, ako ništa drugo, prekrasna zemlja koja posjeduje ogroman turistički potencijal. U posljednje vrijeme, Hrvatsku sve češće posjećuju i cikloturisti. Razvoj turističkih, biciklističkih ruta i uspostava cikloturističkih centara vrlo su važni zbog koordinacije s ostalim državama u Europsko Uniji i povezivanja kroz projekt EuroVelo.

U Zagrebu je tako održan sastanak/radionica o uspostavi nacionalnog koordinacijskog centra za biciklistički turizam.
Sastanak su organizirale udruge Sindikat biciklista i Ruralni tandem.

Sastanku se odazvalo se više od 50 sudionika iz Hrvatske među kojima su bili i predstavnici Ministarstava turizma te pomorstva, prometa i infrastrukture, predstavnici turističkih zajednica i agencija, gradova, udruga i instituta.
Pokretač i glavni koordinator projekta EuroVelo je Europska biciklistička federacija . Njihov predstavnik, Jesus Freire na radionici je naglasio da se taj projekt sufinancira iz EU-ovih fondova te da se u razdoblju trajanja projekta od 2014. do 2020. u Europi planira uspostaviti, obilježiti i umrežiti 14 grupiranih europskih ruta ukupne dužine od oko 70 tisuća kilometara.

Hrvatska se nalazi u minimalno dvije rute – mediteranskoj i baltičko-jadranskoj, a uz Bugarsku, Rumunjsku i Srbiju i u dunavskoj ruti.

– Cikloturizam europskoj ekonomiji pridonosi oko 44 milijardi eura godišnje, što je slično sektoru kružnih putovanja brodovima ili ‘cruisinga’, a također je to sektor koji dosta zapošljava, samo u Europi oko pola milijuna ljudi”, istaknuo je Freir.