Pretraga

Imaš ideju kako spasiti hrvatske šume? Ovo je natječaj za tebe

A- A+

Hrvatski Telekom raspisao je zanimljiv natječaj za sve zaljubljenike u šume. Cilj natječaja je očuvanje hrvatskih šuma, a glavno sredstvo kojim se to može postići su nove tehnologije.

Predvodnik u digitalnoj transformaciji, Hrvatski Telekom, poziva sve zainteresirane na inovativni izazov  razvoja rješenja temeljenog na tehnologiji interneta stvari, a čiji je cilj očuvanje hrvatskih šuma! Na natjecanje Let’s CHALLENGE – NB – IoT saves Croatian Trees mogu se prijaviti internacionalni virtualni timovi koji će raditi na NB-IoT rješenju za ranu detekciju i prevenciju požara.

Ideja HT Challengea detektirati je šumske požare koristeći senzore temperature, relativne vlažnosti zraka i koncentracije ugljičnog monoksida i dioksida u zraku koji bi se preko NB-IoT tehnologije povezali s aplikacijom ili platformom i na taj način pravodobno alarmirali sustav.  Sudjelovati mogu pojedinci i timovi do tri člana s različitih strana svijeta, a finaliste očekuju mentori i osigurani resursi za pilotiranje razrađenih ideja. Svi finalisti dobit će i vrijedne nagrade. Natječaj je otvoren do 31. prosinca, proglašenje pobjednika bit će 14. siječnja, a 18. siječnja na final pitchu će biti i predstavnici Hrvatskog Telekoma te Deutsche Telekom Grupe.

Izdvojeni članak

Natječaj koji mlade najbolje priprema za budućnost: Jedni staklenke pretvaraju u lustere, a drugi povećavaju sigurnost na bazenima

Prijava mora sadržavati tri dijela – tehničko rješenje, poslovni plan i prezentaciju. Tehničko rješenje bi trebalo omogućiti ranu detekciju šumskih požara koristeći senzore temperature, relativne vlažnosti zraka, koncentracije ugljičnog monoksida i dioksida u zraku koji bi se preko NB-IoT tehnologije povezali s aplikacijom ili platformom. Moguće je i kombiniranje s ostalim senzorima, primjerice kamerama. Aplikacija treba prikazivati prikupljene parametre i evaluirati podatke u realnom vremenu, kao i njihovu korelaciju, a potrebno je razviti stupnjevito alarmiranje te definirati preporučene akcije.

Osim tehničkih detalja, potrebno je razraditi i poslovni plan temeljen na istraživanju tržišta. Posljednji dio je prezentacija koja treba sadržavati dokument s dizajnom rješenja i 10-minutne pitch prezentacije koja može biti i u video formatu.

U izazovu će se prvi put u Hrvatskoj, zahvaljujući Hrvatskom Telekomu, koristiti platforma nagrađivanog francuskog start-upa Agorize koji brojne tvrtke širom svijeta povezuje sa zajednicom od 5 milijuna inovatora okupljenih na svojoj platformi. Agorize im pomaže u pronalaženju studenata, developerastart-upova i zaposlenika. Platforma zato koristi algoritam za pronalaženje partnera omogućujući brzo i jednostavno okupljanje multidisciplinarnih internacionalnih timova.

Hrvatski Telekom ovom inicijativom želi pomoći u sprječavanju požara koji iz godine u godinu ljeti predstavljaju velike probleme. Šume prekrivaju 30 % Zemljine površine no taj se postotak smanjuje, a požari su jedan od glavnih razloga. Trenutno se požari detektiraju vizualno putem raznih kamera, a u HT-u vjeruju kako trenutno dostupna tehnologija omogućuje „pametniji“ pristup u sustavu alarmiranja stoga pozivaju sve zainteresirane da se prijave i pomognu u rješavanju ovog problema.

Prijaviti se možete putem ovog linka.

Imaš ideju kako spasiti hrvatske šume? Ovo je natječaj za tebe
Share via
Copy link
Powered by Social Snap