Pretraga

Mladi trio uživa u vatrogasnim aktivnostima: ‘Biti član DVD-a neka je vrsta tradicije’

A- A+

Budući da vlada mit da se mladi pridružuju DVD-u samo zbog zabave, odlučili smo provjeriti je l’ to istina. Mladi članovi DVD-a Buzin, Petra, Josipa i Karlo, otkrili su nam da zabave ne nedostaje, no kažu da je ozbiljnosti ipak potrebno.

Foto: Privatna arhiva

Uz astronaute, policajce i glazbenike, djeca ‘kad narastu’ često žele biti i vatrogasci. S godinama se želje mijenjaju, pa se mnogi odluče ipak za neko drugo zanimanje, ali ljubav za pomaganjem ljudima nikada ne jenjava.

Kako bi utažili žeđ za disciplinom i učenjem novih vještina, tu su dobrovoljna vatrogasna društva koja su nerijetko otvorena za sve zainteresirane. Jedno od njih je i DVD Buzin, društvo s dugom tradicijom i vjernim članovima, među kojima se mogu pronaći i djeca te mladi.

Tradicija je, dakle, jedan od glavnih razloga zašto se studentica geografije na PMF-u, Petra, odlučila pridružiti DVD-u Buzin još u nižim razredima osnovne škole.

Od malih nogu se ide ‘na vatrogasce’

– Na pridruživanje DVD-u potaknulo me i to što su svi moji tadašnji prijatelji također išli ‘na vatrogasce’, a da ne spominjem i kako je to obiteljska tradicija, istaknula je Petra.

Slično kažu i njezini kolege koju su u tome još od ‘malih nogu’, učenica Hotelijersko-turističke škole Josipa i učenik Prirodoslovne škole Vladimira Preloga, Karlo. Naime, do 18. godine svatko ima zvanje vatrogasne mladeži za koje je potrebno položiti ispit. Kasnije se mogu polagati ispiti za još nekoliko zvanja, no za svaku se poziciju treba pričekati i do dvije godine, a za pojedine treba imati iskustvo te odrađenu završenu razinu obrazovanja.

Foto: Privatna arhiva

Drugim riječima, za napredovanje u DVD-u potrebno je strpljenja i volje. To najbolje znaju Petra, Karlo i Josipa, koji trenutno polažu za vatrogasca. Osposobljavanje se sastoji od teoretskih predavanja i vježbi, no našim sugovornicima to nije naporno.

– Za sada smo prošli protupožarnu preventivu te gorenje i gašenje. Na vježbama smo ponovili čvorove i odradili neke osnovne vježbe spajanja cijevi, a probali smo i rad s vatrogasnom mlaznicom što je bilo pomalo kaotično, kaže Josipa te dodaje da je snaga vode poprilično jaka, pa je malo ‘nosilo’ ljude. Uskoro će, napominje, imati i visinske vježbe.

Foto: Privatna arhiva

Aktivnosti je na pretek

Naravno, valja imati na umu da vatrogasac nikad ne radi sam, pa je u svemu tome vrlo važno naučiti kako raditi zajedno. Intervencija, kako kaže ovaj simpatični trio, nije bilo, jer vatrogasna mladež ne ide na intervencije. Doduše, zabavnih priča s natjecanja, kampova i vježbi uvijek ima.

– Vježbanja su nam opuštena, dođemo tamo, pustimo si pjesme, radimo sve ležerno te se zabavljamo, govori Karlo. Kampovi se održavaju ljeti u Novom Vinodolskom i u Fažani, a sudjelovanje za mnoge bude nezaboravno iskustvo gdje se upoznaju vatrogasci iz cijele Hrvatske.

Foto: Privatna arhiva

Zabave u vatrogasnom društvu ne nedostaje, no naši se sugovornici slažu da je neka razina ozbiljnosti za napredovanje ipak potrebna. Aktivnosti je zbilja na pretek i nikad nije dosadno, ali kako kaže Petra, zabava je na koncu samo usputan plus u cjelokupnom iskustvu.

– Ako se samo ide u DVD zbog općeg dobra, to može biti tlaka, što u konačnici nema smisla. Opet, ne može se sve ni shvatiti kroz zezanciju, tako da je neka sredina uvijek optimalna, zaključuje Karlo.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap