Pretraga

Najzanimljiviji brojevi Zimskih olimpijskih igara u Sočiju

A- A+

U Sočiju su održane 22. po redu Zimske olimpijske igre. One će ostati upamćene po do sada najvećem broju zemalja sudionica, odnosno njih 87. Sportaša također nikada do sada nije bilo toliko. Svoje sposobnosti i sreću okušalo je čak njih 2873. Najuspješnija je naposljetku bila domaća Rusija s 33 odličja od kojih je 13 zlatnog sjaja. Evo i drugih zanimljivih brojeva s netom zatvorenih Olimpijskih igara.

Sceenshot: htv.hr

Završile su 22. Zimske olimpijske igre, održane u ruskom gradu na Crnom moru, Sočiju. Igre su okupile do sada najveći broj zemalja, čak 87. Ni sportaša nikada nije bilo više. Njih 2873 natjecalo se na netom završenom ZOI-u. Domaćin Rusija je uložila vrtoglavih 51 milijun dolara u organizaciju natjecanja. No, hajde barem su osvojili i najviše medalja, odnosno 33. I druge zanimljive brojke donosimo u nastavku, a objedinio ih je HTV.

Izdvojeni članak

Sveti Valentin zaštitnik hrvatskih zimskih olimpijaca

Najuspješniji zimski olimpijac u povijesti postao osvajanjem 13. medalje

Već smo spomenuli da je domaća Rusija osvojila najviše medalja, odnosno 33. Među njima je 13 zlata, 11 srebra i 9 bronci. U poretku ih slijede Sjedinjene Američke Države te Norveška.

Potonja zemlja je najuspješnija kada se gleda omjer broja stanovnika i osvojenih odličja. Druga je u ovom pogledu Slovenija, koja je sa svojih dva milijuna stanovnika osvojila osam medalja, od kojih su dva velika zlata sjajne Tine Maze.

Ole Einar Bjørndalen je norveški bijatlonac, koji je osvojio svoju 13. olimpijsku medalju, čime je postao najuspješniji zimski olimpijac svih vremena. Gledajući obje verzije olimpijskih igara, nalazi se na četvrtom mjestu. Dodajmo da tu ukupnu ljestvicu predvodi plivač Michael Phelps s čak 22 olimpijske medalje!

Izdvojeni članak

Evo zašto se stalno ruše olimpijski rekordi

Nizozemci u brzom klizanju osvojili 23 od mogućih 36 medalja

Brzo klizanje ponudilo je nekoliko istaknutih brojki zanimljivosti. Viktor Ahn, ruski je natjecatelj u brzom klizanju, koji je osvojio tri zlatne i jednu brončanu medalju na igrama u Sočiju. No. ono što je osobito interesantno je podatak da mu ovo polazi za rukom po drugi put s dvije zemlje. Naime 2006. u Torinu je, nastupajući za Južnu Koreju osvojio isti broj medalja, k tomu još i istog sjaja.

Dvije su natjecateljice osvojile po tri zlata. Riječ je o bjeloruskoj bijatlonki Daryji Domrachevoj, te norveškoj nordijki Marit Bjoergen. Najviše odličja na ZOI-u u Sočiju, osvojila je Nizozemka Ireen Wust, koja je u brzomm klizanju pokupila dva zlata i tri srebra.

Zanimljivo da je od ukupnih 36 medalja u brzom klizanju, Nizozemska osvojila čak 23. u ostalim sportovima osvojili su tek jednu medalju, ali ih je dominacija u brzom klizanju dovela na peto mjesto najuspješnijih nacija u Sočiju.

Interesantan podatak je i to, da je ‘Leteći djedica’ Japanac Noriaki Kasai, nastupio na svojim sedmim olimpijskim igrama. U njegovu slučaju bila je ‘sedma sreća’ budući da je tek na ovim igrama osvojio prvo odličje, odnosno broncu ekipno, koju je zatim upotpunio i pojedinačnim srebrom na velikoj skakaonici.

Na kraju dodajmo da je Hrvatska natjecanje završila s jednim odličjem odnosno Kostelićevim srebrom u kombinaciji. Od ukupne 34 hrvatske medalje na obje verzije olimpijskih igara, Kostečići su osvojili 30 posto njih.