Pretraga

Nesuđeni napadač Segeste postao pouzdani vratar: Upoznajte kapetana Dinamovih juniora Dinka Horkaša

Da su prije početka sezone sami čelnici Dinama pisali scenarij za ovaj dio sezone, teško da bi ga ovako mogli skrojiti. U svega sedam dana, seniorska je momčad prošla Viktoriju Plzen i plasirala se u osminu finala Europa lige, momčad do 23 godine je preko Tottenhama stigla u polufinale jakog Premier League International  Cupa, a juniorska momčad se pak plasirala u osminu finala Lige prvaka, gdje 12. ožujka u 15 sati, na Hitrec Kacijanu dočekuje Liverpool. U dva od tri nabrojana pohoda, modru je mrežu izvrsno čuvao 19-godišnji vratar Dinko Horkaš.

foto: Ivan Božić|srednja.hr

U susretu šesnaestine finala juniorske Lige prvaka, Horkaš je s kapetanskom vrpcom oko ruke, opravdao epitet majstora za penale te je skinuo po jedan u igri i raspucavanju, osiguravši tako svojoj momčadi ulaznicu za duel s Liverpoolom. U Londonu je pak protiv Tottenhama (Premier League International  Cup) upisao clean sheet, što je opet značilo da će U-23 Dinamo i u ovom uzrastu, u lov na trofej u jakom međunarodnom natjecanju. K tomu još, Dinko upija znanja i kao član posade seniorske ekipe, gdje je za sada treći golman, iza Livakovića i Zagorca.

Sve to bilo je i više nego dovoljno da se tu iz susjedstva sa zagrebačkih Ravnica, gdje je smještena redakcija, uputimo na stadion Maksimir (koji se usput budi rečeno zapravo nalazi na Ravnicama) i porazgovaramo s mladom i pouzdanom Dinamovom jedinicom. 

Krenuo sam kao napadač, ali su me izostanci u ekipi gurnuli na gol

Juniori Dinama u osmini finala Lige prvaka! Nakon drame penala svladali Ruse

Sad se sasvim prirodnim čini Horkašev boravak između vratnica, no, kada se počeo baviti nogometom, ordinirao je na sasvim suprotnoj strani terena. Sudbina je htjela da umjesto ugrožavanja protivničkih vrata, Dinko brani svoja.

– Nogometom sam se počeo baviti već sa šest godina, a počeo sam kao napadač. Trenirao sam uvijek sa starijim uzrastima pa tako na početku s dečkima dvije godine starijima. Na jednom su treningu oba golmana ostala izvan pogona. Jedan je odustao, a drugi se ozlijedio, a ja sam bio najmlađi pa me trener stavio na gol. I to mi se odmah svidjelo. Mama i tata su mi se smijali, govorili mi da je to samo prolazna faza, da s time neću nastaviti, ali kao što vidite, ostao sam u tome. Mjesec dana sam branio bez rukavica, golim rukama, a onda sam za sljedeći rođendan dobio rukavice i tako je službeno počelo. Do 13 godine sam bio u Segesti onda sam došao tu. Sedmi i osmi razred, tata me svaki da vozio iz Siska u Zagreb. Ono, iz škole na trening pa nazad i tako svaki dan. Bilo je dosta naporno, ali izdržao sam, prepričava nam Horkaš ukratko svoj nogometni put.

U svojih već 13-ak godina, prošao je različite faze, ali na ovu aktualnu gleda kao svoju najuspješniju.

– Član sam seniorske ekipe, unutra sam, s njima sam na putovanjima u Europa ligi, s juniorima sam u osmini finala Lige prvaka što je veliki uspjeh, kao i ovaj jaki turnir u Engleskoj gdje smo stigli u polufinale i gdje smo se odlično predstavili, govori nam Dinko Horkaš.

foto: Ivan Božić|srednja.hr

Popularni Majstor za penale, dvjema obranama odveo juniore u završnicu Lige prvaka

[VIDEO] Juniori Dinama i prezimili i otišli do velikog četvrtfinala Lige prvaka

Mladi Dinamov golman, svojim je igrama već uspio zaraditi i jedan popularan nadimak – Majstor za penale. A upravo majstorstvo u branjenju penala, bilo je ključno u prolasku juniorske ekipe Dinama u osminu finala Lige prvaka. Dinko je dkinuo jedan u igri i jedan u raspucavanju.

– Po meni to nije bio penal, ali nisam se htio raspravljati sa sucem. Poslije utakmice mi se čovjek čak i ispričao, rekao mi je da je pogriješio, da nije bio penal… Do sada sam napravio 3-4 penala, a ovo mi je bio prvi koji sam obranio nakon što sam ga ja napravio. Inače mi nije bio običaj da ga obranim u takvim situacijama. Obrana je digla mene, digla je cijelu ekipu , ali nažalost primili smo taj gol u 92. minuti, što je bio danak neiskustvu. Ali dobro, dečki su ostali mirni na raspucavanju. Zabili su svih pet penala, a ja sam jedan obranio i prošli smo, prisjetio se Dinko bitnih momenata iz duela šesnaestine finala Lige prvaka protiv moskovskog Lokomotiva.

Premda ih za sedam dana čeka okršaj protiv juniora jednog od najtrofejnijih klubova svijeta, Dinamove razne postave u kojima Horkaš participira imaju dosta posla između.

Pa iskreno da vam kažem nismo ništa gledali, trener se fokusira na Sesvete, na iduće kolo (utakmica odigrana za vikend nap. a.). Imamo dosta vremena za Liverpool. Ne želimo se time zamarati, imamo još dvije prvenstvene utakmice između (Dinamo Zagreb II nap. a.), želimo što bolji rezultat napraviti i napasti prvo mjesto jer imamo dobru ekipu, objašnjava Horkaš.

O reprezentaciji, Benfici i slobodnom vremenu…

Memorijal Mladen Ramljak: Juniori Dinama nedodirljivi u svome dvorištu

S obzirom na izvrsnu reputaciju koju Horkaš uživa, a i kolektivne uspjehe Dinamovih juniora, pitali smo Dinka kako to da se još nije našao u omladinskim selekcijama Hrvatske.

– U kvalifikacijskoj tekmi u Bjelorusiji bio sam na klupi sastava do 21 godinu, a dobio sam još jedan poziv za prijateljski tekmu, ali sam bio ozlijeđen pa nisam mogao ići. Mislim da me izbornik ima u vidu i davat ću sve od sebe da se nametnem u sastav i postanem prvi golman, govori Horkaš.

Stekli smo dojam da je optimizam klupskom nogometu, prvenstveno Dinamu koji je ove sezone ostvario zapažene međunarodne rezultate, dala i reprezentacija svojim grandioznim nastupom u Rusiji. Pitali smo mladog vratara modrih, kako on gleda na takvu ideju.

– Sigurno da je utjecao na nas i na cijeli klub taj rezultat reprezentacije i sigurno da nam je dalo dodatni motiv. Uz to je trener Bjelica napravio jednu jako dobru ekipu, složnu pa se sve skupa prenijelo na nas mlađe. Reprezentacija i prvi tim Dinama su nam pokazali da je sve moguće i da se borbom do zadnje sekunde sve može postići, smatra Dinko.

Nismo ga mogli ne pitati i za Dinamov ogled s portuglaskim divom.

– Benfica je jak i veliki protivnik, ali nitko nije nepobjediv.  Sa svima se da igrati, a rasprodan stadion će igračima dati dodatnu energiju pa mislim da se svakako može doći do pozitivnog rezultata. Benfica je možda favorit, ali imamo i mi neke šanse i nadam se da će to dečki uspjeti iskoristiti, nada se Horkaš.

Iz teksta ste mogli shvatiti da Dinko stalno igra pa da baš i nema nema praznog hoda. No, svejedno nas je zanimalo kako provodi slobodno vrijeme koje ulovi.

– Najviše slobodnog vremena provodim s curom Mijom, a od ostalog igram Fortnite, tu i tamo Play Station, ukratko će Dinko Horkaš za kraj.

foto: Ivan Božić|srednja.hr

Nesuđeni napadač Segeste postao pouzdani vratar: Upoznajte kapetana Dinamovih juniora Dinka Horkaša
Share via
Copy link
Powered by Social Snap