Pretraga

Osvojili smo još jedno dno: Koristimo se najsporijim mobilnim internetom u Europi

A- A+

Američka tvrtka Akamai Tech provela je novu studiju pod imenom ‘State of Interet’ čiji su rezultati pokazali da se Hrvatska nalazi na samom dnu Europe po brzini mobilnog interneta. Primjerice Ukrajina raspolaže brzinom interneta od 7,3 megabita po sekundi dok je u Lijepoj našoj brzina svega 2,2.

‘State of Internet’ naziv je nove studije koju je provela američka tvrtka Akamai Tech, a istom je obuhvatila i Hrvatsku. Rezultati studije su pokazali da, među 24 europske zemlje koje su testirali, Lijepa naša ima najsporiji mobilni internet.

Izdvojeni članak

Teleoperateri najavili dizanje cijena, no možete spriječiti veće račune

Sudeći po njihovim rezultatima, Hrvati koriste mobilni internet brzine od 2,2 megabita po sekundi. Dok smo mi čvrsto zauzeli zadnju poziciju kad je u pitanju stari kontinent, Ukrajina pak na raspolaganju ima brzinu od 7,3 megabita po sekundi čime se smjestila na najvišu stepenicu. Operateri u Italiji nude uslugu u prosjeku brzine 4,6, dok recimo Slovenci uživaju u svojih 3,5 megabita.

Gledajući zemlje i s ostalih kontinenata koje je Akamai Tech obuhvatila, na začelju se nalazi Južna Afrika s iznimno niskom brzinom od 1,7, dok stanovnici Južne Koreje na raspolaganju imaju 14,7 megabita po sekundi.

Iako je 2,2 sasvim dovoljna brzina za surfanje na razini do koje dogura veći broj stanovnika Lijepe naše, potencijalno će brzina još više opasti kad se poveća i broj korisnika. No bar se možemo tješiti da se mobilnim internetom još uvijek koristimo po povoljnoj cijeni.

Prema pisanju The Economista, Hrvati u prosjeku plaćaju 500 MB interneta 71 kunu, dok recimo susjedni Mađari izdvajaju za istu količinu prometa 84 ili, pak, Slovenci 103 kune.

Osvojili smo još jedno dno: Koristimo se najsporijim mobilnim internetom u Europi
Share via
Copy link
Powered by Social Snap