Pretraga

Policija pokrenula rat s biciklistima i pješacima: Nema više opomena, odmah plaćate kaznu!

A- A+

Višak alkohola u krvi, slušalice u ušima, prijelaz preko zebre. Za sve će to policija Osječko-baranjske županije kažnjavati bicikliste na licu mjesta. Kao i pješake neoprezne u prometu. Kako poručuju iz policije spomenute županije brojna upozorenja koja su upućivali ovim dvjema skupinama nisu urodila plodom pa će ih prestati koristiti.

Foto: Facebook stranica Sindikat biciklista

Policijska uprava osječko-baranjska najavila je rat biciklistima i pješacima koji se ne pridržavaju prometnih pravila. Alkoholiziranost, slušalice u ušima, neopreznost, kao i povećan broj stradalih, neki su od problema s kojima se suočavaju organi reda u spomenutoj županiji, kada je riječ o navedene dvije grupe sudionika u prometu, tako da nakon faze u kojoj su dijelili opomene za prekršaje, prelaze na novčano kažnjavanje, piše Glas Slavonije.

Izdvojeni članak

Sindikat biciklista organizira prosvjed zbog selektivnog provođenja zakona

Veliko povećanje broja stradalih

– Ovo je izvanredna situacija i više nema upozoravanja! Cijele prošle godine u prometu je poginulo 13 osoba, a u prvih devet mjeseci ove godine već smo na broju 31, što je gotovo osam četveročlanih obitelji.

Od ukupnog broja poginulo je sedam pješaka i šest biciklista. Biciklisti su bahati, kreću se kuda i kako hoće, a u noćnim i uvjetima smanjene vidljivosti ne nose reflektirajuće prsluke niti imaju svjetla na biciklima, pojasnio je spomenutom izvoru odluku policije Berislav Horvatić, voditelj Sektora za sigurnost cestovnog prometa PU Osječko-baranjske županije.

Ipak policija je i do sada udijelila dosta. Horvatić je rekao kako je u prvih devet mjeseci ove godine već kažnjeno 2500 biciklista, što je za oko 800 više nego lani, a u odnosu prema 2013. godini dvostruko više (1055).

Izdvojeni članak

Ovo su kazne propisane za biciklističke prekršaje

Pješaci također neoprezni

Uz bicikliste, Horvatić ukazuje na to da su i pješaci neoprezni. Objašnjava da se na zebri ponašaju kao da su zaštićeni betonskim zidom, ne gledaju ni lijevo ni desno te često prelaze cestu gdje god im odgovara.

– Građani kažu da nas je puno na cestama, a bome će nas biti i više! Uskoro ćemo oformiti i mobilni tim koji će 24 sata biti na terenu. Među svima u prometu vlada neki komoditet, iako nije jasno zašto. U prvih devet mjeseci ove godine izdali smo oko 26.300 upozorenja, ali to očito nije pomoglo da se stanje vrati u normalu, rekao je Berislav Horvatić.

O temi se u vidu statistike izjasnio i Ivan Opačak, načelnik Postaje prometne policije Osijek, rekavši je da je na području Osijeka ove godine poginulo 13 osoba, što je više za deset više nego u cijeloj 2014. Od pet poginulih bicilista četiri su skrivila nesreću u kojoj su stradali.

Policija pokrenula rat s biciklistima i pješacima: Nema više opomena, odmah plaćate kaznu!
Share via
Copy link
Powered by Social Snap