Pretraga

Zagriženi fanovi imaju novu bizarnu teoriju o Harryju Potteru: Inače pričljiva J. K. Rowling o svemu šuti

A- A+

Iako je od posljednjeg nastavka knjige o najpoznatijem čarobnjaku na svijetu prošlo čak 11 godina, a od posljednjeg filma sedam godina, vjerni fanovi Harryja Pottera i dalje razvijaju nove teorije o čarobnoj svakodnevici Hogwartsa. Najnovija teorija koja se pojavila na internetu zaista je nevjerojatna i pomalo bizarna, a Harryjeva ‘mama’ J. K. Rowling, koja inače vrlo rado fanovima pojašnjava detalje, ovaj put o svemu šuti.

Scena iz filma ‘Harry Potter i zatočenik Azkabana’ | Screenshot: Youtube

Nedavno se na internetu pojavila nova teorija fanova vezana uz čarobni svijet Harryja Pottera. Zagriženi fanovi takve teorije vrlo često razvijaju, iako je serijal odavno završio. Ponekad se zna dogoditi da Harryjeva književna mama J. K. Rowling na Twitteru takve teorije opovrgne ili pak potvrdi uz dodatno objašnjenje. O najnovijoj teoriji J.K. zasad šuti.

O čemu se točno radi?

Zavrzlama oko stvari koju u Hogwartsu koriste svi baš svaki dan

Izdvojeni članak

Iz ljubavi prema Harry Potteru, splitski maturant napisao roman: ‘Imam velike planove, samo mi netko treba dati šansu’

Jedan od fanova na Redditu se zapitao kako je moguće da si svi učenici u Hogwartsu mogu priuštiti kupovinu pergamenta, na kojem u čarobnjačkoj školi svi pišu.

– Vrlo često, iznova nas se u knjigama podsjeća da je pergament osnovna svakodnevna pisaća površina koja se koristi u Hogwartsu. Učenici pišu svoje zadaće na pergamentu, svi na njega bilježe svoje bilješke tijekom nastave, školske obavijesti čitaju se s pergamenta, čak je i Mapa za haranje upisana na pegamentu. Jedina stvar koje se mogu sjetiti, a koja u knjigama o Harryju Potteru decidirano nije pergament, jest dnevnik Toma Riddlea, napisao je fan na Redditu, a prenosi Mirror.

Fan dalje pojašnjava u čemu je problem s pergamentom. Naime, radi se o pisaćoj površini koja se izrađuje od posebno pripremljene i tretirane životinjske kože i vrlo je skup. Podsjeća i na nastavak ‘Zatočenik Azkabana’ u kojem Hermione odlazi u Zakutnu ulicu kupiti zalihu pergamenta, stoga znamo da učenici pergament ne dobivaju u Hogwartsu pa dalje razvija teoriju o tome koliko pergamenta učenici godišnje troše.

Nije ni čudo da su Weasleyjevi švorc

Izdvojeni članak

Poslastica za Harry Potter fanove: Pogledajte kako u novom filmu izgleda mladi Dumbledore

– Zadaća se obično predaje u formi eseja. Koliko su eseji dugački? Snapeova zadaća o vukodlacima, koju su učenici morali pisati na dva lista pergamenta, smatrala se dugačkom zadaćom u ‘Zatočeniku Azkabana’, pa pretpostavimo da je prosječna duljina zadaće jedan list pergamenta. Ne bi me čudilo da su eseji i duži na višim godinama, ali ovo mi se čini kao dobra procjena. Pretpostavimo i da svaki profesor ne zadaje na svakom satu zadaću. Ako pretpostavimo da u prosjeku imaju jednu zadaću dnevno, to znači pet tjedno, odnosno ugrubo 200 tijekom školske godine. Također, učenici rade zabilješke na nastavi na pergamentu. Taj dio malo je teže procijeniti, ali ako pretpostavimo da su učenici vrlo ekonomični, vjerojatno se radi o još dodatnih 100 listova pergamenta, dao si je truda u računanju fan na Redditu.

Zaključuje koliko to financijski iscrpljuje čarobnjačke obitelji poput Weasleyjevih, koji za svako dijete kupuju po 300 listova pergamenta godišnje, uz svu ostalu školsku opremu. U raspravi o ovoj temi na internetu, fanovi zaključuju kako su korištenjem pergamenta u Hogwartsu, pišući zadaću, zasigurno najviše bili pogođeni učenici-vegani.

Naravno, bilo bi zgodno kada bi se oglasila J. K. Rowling i fanovima pojasnila sve navedene dubioze.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap