Pretraga

Znanost i etičnost umjesto pseudoznanosti i klijentelizma: Evo zašto za tjedan dana marširati za znanost u Zagrebu i Splitu

A- A+

Prošle godine Hrvatska je prvi put marširala za znanost. No od tada, svjedočimo daljnjem srozavanju obrazovanja i znanosti u našoj zemlji. Svakodnevno se izvrću znanstvene činjenice u svrhu osobne promocije i političkih bodova, pritom se zdravlju i kvaliteti života građana u hrvatskom društvu koje desetljećima teži biti moderno, zapadno europsko društvo, čini nepopravljiva šteta, poručuju organizatori Marša za znanost i pozivaju sljedeću subotu sve koji znaju da Zemlja nije ravna ploča na okupljanja 5 do podne u Zagrebu i Splitu.

Marš za znanost u Zagrebu foto: Marko Matijević|srednja.hr

Marš za znanost u Zagrebu | Foto: Marko Matijević, srednja.hr

‘Znanost ne raspoznaje zemlje, jer znanje pripada čovječanstvu i baklja je koja osvjetljava svijet’ – mudre su riječi koje je davno izgovorio čuveni kemičar i biolog Louis Pasteur. Gotovo 123 godine od njegove smrti, ove riječi življe su no ikada – upravo je znanost ta koja će opet na jedan dan ujediniti stanovnike gradova diljem planete. Naime, drugu godinu zaredom organizira se i hrvatski Marš za znanost – u Zagrebu i Splitu u subotu, 14. travnja.

U proglasu ovogodišnjeg Marša za znanost, organizatori podsjećaju na daljnje srozavanje obrazovanja i znanosti u našoj zemlji od prošlogodišnjeg Marša što, ističu, za posljedice ima društvene sukobe, nezadovoljstvo, opće beznađe i sve veće iseljavanje svih dobnih skupina stanovništva, posebice mladih. U nastavku pročitajte proglas ovogodišnjeg Marša za znanost. 

Dezinformacije i neodgovorni pojedinci doveli do smanjenja broja procijepljene djece

Izdvojeni članak

Samo za ekipu koja vjeruje da je Zemlja okrugla: Dođite na ovogodišnji Marš za znanost

Glasovi protiv cijepljenja djece postaju sve glasniji i sve opasniji. Unatoč tome što se cijepljenjem godišnje prevenira između dva i tri milijuna smrti, a 2015. godine u svijetu je cijepljeno više djece nego ikad ranije, u Hrvatskoj kontinuirano pada broj djece cijepljene protiv zaraznih bolesti. Dezinformacije i neodgovorni pojedinci sa svojim istupanjem u javnosti, u sprezi s očigledno lošim obrazovanjem, doveli su do toga da je danas u Dubrovniku broj procijepljene djece pao na 40%, a u cijeloj toj županiji na 65%, čime je izbijanje smrtonosnih epidemija postalo samo pitanje trenutka!

Zaostajemo u promišljanju o ublažavanju posljedica klimatskih promjena i održivijem razvoju kroz alternativne oblike energije. Kao posljedica klimatskih promjena, sve češće svjedočimo ekstremnim događajima od plimnih valova, do obilnih oborina koje poplavljuju naše gradove i mjesta uz rijeke i more. Također sve su češća razdoblja dugotrajnih suša i nestanka vode te neizbježne štete na poljoprivrednim kulturama. Iako su klimatske promjene globalan, izrazito težak i složen problem, Hrvatska ne čini ništa ili vrlo malo da se taj problem počne rješavati i da se njegove posljedice ublaže. Unatoč činjenici da smo zemlja sunca i vjetra, premalo se ulaže u napore povezane s održivijim oblicima energije!

Briše se razlika između zdravog skepticizma i neodgovornog negiranja utemeljenih znanstvenih teorija

Naširoko se promoviraju teorije zavjere. U zadnjih godinu dana poznati nakladnici s razvijenom distribucijskom mrežom izdaju knjige o ravnoj zemlji, negiraju znanstveno dokazanu teoriju evolucije te opasnosti povezane s klimatskim promjenama. Tome trendu pridružila se i javna televizija na kojoj sada već gotovo svakodnevno svjedočimo raspravama s nestručnim sudionicima i lažnim argumentima. Svjedočimo daljnjem rastu broja i vremena trajanja priloga koji su potpuno neznanstveni ili pseudoznanstveni, često upravo na štetu znanstvenih sadržaja. U Hrvatskoj se postupno briše razlika između zdravog skepticizma i neodgovornog negiranja utemeljenih znanstvenih teorija i utvrđenih empirijskih činjenica!

Napad na ženska ljudska prava i borbu za veću rodnu ravnopravnost. Empirijski podaci pokazuju da je povećanje rodne ravnopravnosti jedna od ključnih mjera za popravljanje demografskih i ekonomskih trendova u zapadnoeuropskim modernim društvima u kojima i muškarac i žena sudjeluju na tržištu rada. U Hrvatskoj svjedočimo suprotnim trendovima, napadima na prava žena u vidu pokušaja mijenjanja zakona o pravu na pobačaj, proglašavanju žene kao “drugotne”, te borbi protiv konvencije o nasilju nad ženama kroz zlonamjerno i iskrivljeno interpretiranje znanstveno utemeljene rodne teorije!

Cjelovita kurikularna reforma zamijenjena parcijalnim rješenjima

Izdvojeni članak

[PROPAST CJELOVITE KURIKULARNE REFORME] Komentar: Kako je za jeftine političke poene slomljena ideja CKR

Odustajanje od provođenja Cjelovite kurikularne reforme. Unatoč velikim skupovima potpore na kojima su građani iskazali potporu i zahtjev da se nastavi s započetom Cjelovitom kurikularnom reformom, ona je zamijenjena provizornim i parcijalnim rješenjima koja diktiraju kratkoročni politički kompromisi. Škole nam i dalje rade po starim programima sa zastarjelom metodologijom dok se svijet ubrzano mijenja, učitelji su i dalje potplaćeni i preopterećeni administrativnim poslovima, roditelji su i dalje prinuđeni plaćati mnogobrojne instrukcije svojoj djeci u sumanutoj utrci za prosjekom ocjena 5.0, dok Ministarstvo znanosti i obrazovanja već godinu dana ne uspijeva raščistiti ni pitanje natječaja za voditelja i članove Ekspertne radne skupine!

Srozavanje društvenog i ekonomskog statusa visoko obrazovanih. Omalovažavanje kvalitetnog obrazovanja klijentelizmom pri zapošljavanju tjera mlade ljude da pronalaze budućnost izvan granica Hrvatske. Dok reforme znanstvenog, obrazovnog, mirovinskog i zdravstvenog sustava čekaju, dok broj zaposlenika u ministarstvima i tijelima lokalne uprave raste, dok Vlada izdvaja više novca za nabavku mobitela nego za znanstveno-istraživačke projekte Hrvatske zaklade za znanost, naši liječnici, znanstvenici i studenti odlaze jer je u Hrvatskoj sve manje posla i perspektive!

– Ako i Vi smatrate da Hrvatska treba biti zemlja koja se oslanja na znanost i stručnost u školstvu i zdravstvu, u kojoj se javne politike temelje na znanstvenim podacima a ne na predrasudama, u kojoj javni mediji promoviraju znanost umjesto pseudoznanosti i praznovjerja, u kojoj ustanove štite stručnost i etičnost a ne klijentelizam, u kojoj implementacija svih mjera u usvojenoj Strategiji obrazovanja, znanosti i tehnologije ide ruku pod ruku s nužnim povećanjima ulaganja u znanost i obrazovanje – marširajte i Vi s nama!, poručuju organozatori i pozivaju na Marš sljedeću subotu, 14. travnja u 5 minuta prije podneva (11:55) u Zagrebu (s polaskom kod spomenika Nikoli Tesli u Preradovićevoj ulici) i Splitu (s okupljanjem u Đardinu).

Marš za znanost u Zagrebu foto: Marko Matijević|srednja.hr
Share via
Copy link
Powered by Social Snap