Pretraga

‘Preko klupe čučnem i pomalo šipkicom’: Umirovljenici otkrili kako su i zbog čega sve bili kažnjavani u školi

A- A+

Bake, djedovi pa čak i naši roditelji nerijetko nas uvuku u priče o tome kako su u ‘njihovo doba’ izgledale odgojne metode u školama. Jesu li packe i klečanje na kukuruzima mit ili stvarnost odlučili su doznati kolege s portala mirovina.hr.

Screenshot: YouTube|mirovina.hr

U kratkom videu novinari portala mirovina.hr nekolicinu su umirovljenika propitali o onome što nam se ponekada čini glavnom temom razgovora baka i djedova s unucima – kaznama u školi. Iako su svi ispitani u školi doživjeli neki oblik fizičkog kažnjavanja (dakle, packe ipak nisu mit), s osmjehom su se prisjetili svojih školskih dana.

– Nisam napisala domaću zadaću i dobila sam packe sa lenirom (ravnalo, op.a.) po dlanu, prisjetila se jedna umirovljenica za mirovina.hr.

Izdvojeni članak

[VIDEO] ‘To sam ja… i jezik plazim i svašta’: Pogledajte kako su umirovljenici reagirali na Snapchat filtere

Packa se, primjerice dobivala za nenaučenu pjesmicu ili nenapisanu zadaću, pričanje na nastavi i tučnjavu na školskim hodnicima. Bilo je tu i drugih kazni – od stajanja u kutu do udaraca šipkom po stražnjici. Učenici su čak osmislili i metode kako ublažiti bolove nakon udaraca.

– Čak su znali pošišat’ kosu muškima. A šibe pogotovo. Onda smo znali nasolit’ ruke da nas manje boli, kazala je za mirovina.hr druga gospođa.

Većina ispitanih misli da ovakav način kažnjavanja treba ostati u prošlosti jer je bio poprilično traumatičan i sramotan za đake.

– Ja mislim da je to bilo malo ipak previše. Da možda lijepa riječ i tako, bolje pomaže nego šiba, rekao je novinarima portala mirovina.hr jedan umirovljenik.

Ipak, drugi nisu toliko blagi i smatraju da fizičko kažnjavanje nije toliko grozno.

– Normalan odgoj. Od šipkice ovako male po guzici dok je malo da shvati, da ima respekt. To mu ništa neće biti, smatra drugi gospodin.

Pethodno je priznao da je bio nemiran i tukao se te bježao s nastave pa je zbog toga i sam bio kažnjavan.

– Kulturno! Preko klupe čučnem i pomalo šipkicom, opisuje gospodin svoju kaznu.

Što su još umirovljenici imali za reći u ovom zanimljivom videu, pogledajte u nastavku.