Pretraga

Koliko još po džepu roditelja? Iz gimnazije u centru Zagreba traže ih 100 kuna za kopiranje testova i opremanje škole

A- A+

Roditelje učenika zagrebačke XI. gimnazije ovih je dana razljutila izjava koja im je iz škole došla na potpis. Škola je, naime, od roditelja zatražila da potpišu kako su suglasni donirati 100 kuna i to u svrhu fotokopiranja testova, dodatnih materijala za nastavu, kao i za održavanje nastavne opreme i opremanje škole. Donacija roditelja nije obavezna, ali otvara pitanja o dodatnim novčanim izdvajanjima roditelja za školovanje djece te dužnosti osnivača škola da ih opremaju i vode brigu o njima.

XI. gimanzija u Zagrebu | Foto: gimnazija-jedanaesta-zg.skole.hr

Roditelji učenika zagrebačke XI. gimnazije ovih je dana dočekalo nelagodno iznenađenje iz škole njihove djece. Škola je od njih zatražila suglasnost i spremnost da doniraju 100 kuna, i to za potrebe fotokopiranja testova, dodatnih nastavnih materijala, kao i za održavanje nastavne opreme i opremanje škole.

Ljuti roditelj: ‘Strašno, ovaj sustav otišao je u krasan ***’

Izdvojeni članak

Škola za život počela bez tableta, a dualno obrazovanje bez gotovih kurikuluma

– Strašno, ovaj sustav otišao je u krasan ***. Godinama u vrtić i osnovnu školu donosimo toaletni papir, plastične čase, buntove papira, a sada bismo trebali donirati sredstva gimnaziji u središtu grada za održavanje računala i opremanje škole. Gimnazija ima više od 400 učenika, znači da je ukupno riječ o više od 40 tisuća kuna roditeljske donacije, kazao je ljuti roditelj za današnje tiskano izdanje Jutarnjeg lista.

Donacija roditelja nije obavezna, no većina će ih školi donirati novac jer ne žele svoju djecu stavljati u poziciju da jedino njihovi roditelji nisu donirali školu. Svime ovime, otvaraju se pitanja o tome gdje je granica dodatnih novčanih izdvajanja roditelja za školovanje djece te o dužnosti osnivača škola da ih opremaju i vode brigu o njima.

Ravnateljica gimnazije: ‘Potrebe za kvalitetno odvijanje odgojno-obrazovnog procesa su velike’

Osnivači škola (gradovi, županije) svake godine doznačuju školama sredstva za materijalne troškove, no novčana pomoć roditelja školama nije neuobičajena. Ipak, Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi ne predviđa ‘donacije roditelja’, već ‘uplate roditelja školi za posebne usluge i aktivnosti škole’.

Izdvojeni članak

Kineski tajfun je prošao, ali ne i problemi s tabletima: Školama dostavljeni tableti bez kamera

Ravnateljica XI. gimnazije Maja Sečić-Kopinč za Jutarnji je istaknula kako je točno da osnivač doznačava sredstva školama za materijalne troškove, no da su potrebe za kvalitetno i adekvatno odvijanje odgojno-obrazovnog procesa velike.

– Inicijativom roditelja s Vijeća roditelja, a uz suglasnost nadzornog tijela škole, prhvatila se financijska potpora roditelja na dobrovoljnoj bazi koja je najčešće u iznosu od 100 kuna. Navedena sredstva polažu se na račun škole uz obavezno podnošenje financijskih izvještaja Vijeću roditelja, Školskom odboru i svim ostalim zakonski predviđenim institucijama sukladno važećim zakonskim propisima. Uz poštivanje fiskalne odgovornosti čelnika javne ustanove koja se zakonski prati, sve je sukladno zakonskim propisima uz poštivanje želje roditelja za što boljim obrazovanjem naše djece, što je prioritet svih nas, rekla je Sečić-Kopinč za Jutarnji list.

U Ministarstvu ovakva dodatna novčana izdvajanja roditelja smatraju nepotrebnima

S druge strane, Ministarstvo obrazovanja ističe kako su ove godine povećana izdvajanja iz decentraliziranih sredstava te da se ta sredstva, između ostalog, koriste i za opremanje škola.

– Mišljenja smo kako takva dodatna izdvajanja roditelja nisu potrebna jer su osnivači dužni opremati škole i brinuti o njima, stav je MZO-a.

Predsjednica Udruge ravnatelja srednjih škola Suzana Hitrec smatra kako su donacije školama itekako dobrodošle, no da nije prikladno od roditelja zahtijevati novčane donacije.

– Većina škola prakticira donaciju u opremi, ne u novcu, istaknula je Hitrec Jutarnjem.

Koliko još po džepu roditelja? Iz gimnazije u centru Zagreba traže ih 100 kuna za kopiranje testova i opremanje škole
Share via
Copy link
Powered by Social Snap