Pretraga

Kreće masovno testiranje učenika na koronu u jednoj županiji

A- A+

Čak 1.500 maturanata testirat će na koronavirus u Splitsko-dalmatinskoj županiji, najavila je za dnevnik.hr ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije dr. Željka Karin. Antigensko testiranje obuhvatit će i nastavnike.

foto: Mufid Majnun / Unsplash

– Testirat ćemo, ovisno koliki je broj učenika u pojedinoj školi – od od 50 do 150 maturanata. Radit ćemo screening brzim testovima da vidimo kakva je situacija među našim maturantima, s obzirom na to da su se vratili s blagdana, kazala je za dnevnik.hr dr. Željka Karin.

Ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije pojasnila je da se situacija provjerava ‘kako bi se moglo, u slučaju potrebe, pravovremeno reagirati’. Testiranje neće zaobići ni nastavnike.

– Testirat ćemo i nastavnike koji su s tim maturantima u smjeni i s njima rade. Nastojali smo pokriti cijelu županiju. Naravno, ne možemo ih testirati sve, imamo oko 4.000 maturanata pa ćemo u ovoj fazi napraviti test na 1.500 maturanata i onda ćemo vidjeti, rekla je Karin.

Izdvojeni članak

Dobio sam tešku upalu krajnika pa se išao testirati na koronu. Moja avantura trajala je 8 dana

Otkrila je i da očekuje dobre rezultate, odnosno da testiranje neće pokazati veći broj pozitivnih.

– Zato ovo i radimo, prije je veliki broj mladih bio asimptomatski, no evo u Zagrebu se nije pokazao veliki broj pozitivnih učenika u osnovnim i srednjim školama. Pokazalo se da nisu oni ti koji su jedni od glavnih prenosioca, da tako kažem. Idemo vidjeti nakon praznika, s obzirom na to da je epidemiološka situacija mirna, nemamo nekih velikih peakova, odnosno smanjuje se broj oboljelih. Vidjet ćemo što je s maturantima i imati čistu situaciju, kazala je Karin.

Dnevnik.hr zanimalo je je li ovo uvod u neko opsežnije testiranje u školama u Splitsko-dalmatinskoj županiji, na što je Karin odgovorila: ‘Za sada ćemo samo maturante obuhvatiti testiranjem, onda ćemo ovisno o rezultatima, vidjeti što ćemo dalje napraviti’.

 

 

Kreće masovno testiranje učenika na koronu u jednoj županiji
Share via
Copy link
Powered by Social Snap