Pretraga

Ministar Jovanović pomaknuo početak školske godine za tjedan dana

A- A+

Nova školska godina 2014./2015., nakon punog desetljeća tradicije, neće započeti prvog ponedjeljka u rujnu. Ministar Željko Jovanović donio je odluku da će ove jeseni osnovnoškolci i srednjoškolci zasjesti u razredne klupe 8. rujna, a iste napustiti 16. lipnja.

Foto: srednja.hr

U posljednjih deset godina hrvatski su učenici osnovnih i srednjih škola počinjali s nastavom prvog ponedjeljka u rujnu, no odlukom ministra obrazovanja Željka Jovanovića prekida se dekada tradicije. Nova školska godina počet će 8. rujna 2014. godine, a završiti 16. lipnja 2015., piše Jutarnji list.

Izdvojeni članak

Početak akademske godine vs. kraj: Kako ćete sami sebe slagati

Odluku će mnogi pozdraviti zbog vrućina i turističke sezone

Obrazloženje koje su iz MZOS-a dali o pomicanju početka nastave za tjedan dana svodi se na državnu maturu, to jest sedmodnevna ‘odgoda’ je bila nužna kako bi se nastava uskladila s rokovima državne mature.

Unatoč činjenici da iz Ministarstva nisu naveli razlog ljetnih vrućina, na spomenutu odluku svakako će pozitivno reagirati građani iz Istarske, Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske te Dubrovačko-neretvanske županije. Naime, uredi za obrazovanje iz navedenih županija svakog su ljeta dobivali zahtjeve od ravnatelja škola o odgodi početka nastave zbog nesnosnih vrućina, ali i poslova vezanih uz turističku sezonu.

Izdvojeni članak

Novost pri upisu u srednje: Umjesto deset, birat će se šest programa

Ministarstvo je većinom odobravalo tražene odgode, zbog čega nisu sve škole u Hrvatskoj počinjale s nastavom u isto vrijeme.

Ostaju dva polugodišta

Prema novoj ministrovoj odluci o početku i završetku školske godine, nastava će se i dalje odvijati u dva polugodišta. Prvo polugodište završava 23. prosinca, a drugo započinje 12. siječnja. Maturanti će, pak, završiti s nastavom 20. svibnja.

Što se tiče proljetnog odomora oko Uskrsa, koji sljedeće godine pada na nedjelju 5. travnja, učenici će biti na kratkom raspustu od 30. ožujka do 3. travnja, uz neradni vikend.

Iz MZOS-a su, također, školama ostavili mogućnost da odstupe od zadanih rokova u iznimnim situacijama. U tom slučaju će ravnatelji morati dobiti odobrenje od Ministarstva kao što je i do sad bila praksa.

Ministar Jovanović pomaknuo početak školske godine za tjedan dana
Share via
Copy link
Powered by Social Snap