Pretraga

Nagrađene novinarke za promicanje obrazovanja u Hrvatskoj

A- A+

Udruga Pragma je druge godine zaredom dodijelila novinarske nagrade za promicanje obrazovanja u tri
kategorije – za najbolji tiskani/online prilog, radijski i televizijski
prilog, prema mišljenju obrazovnih ustanova koje su sudjelovale u
dodjeli Nagrade. Glasovanje je funckioniralo po principu ‘Jedna ustanova – jedan glas’.

Pobjednice s lijeva:Maja Medaković, Sandra Golemac, Ivana Sučić, Marijana Kranjec i moderatorica Ana Tomašković

Ovogodišnja dobitnicaza tiskani rad je Sandra Golemac s člankom ‘Mihael voli viceve, Lorena svoju učiteljicu, a Paulina želi na balet’ (Večernji list), za televizijski prilog Marijana Kranjec: ‘Osnovci rockeri’ (Dobro jutro Hrvatska, Hrvatska radiotelevizija) i Maja Medaković: ‘Djeca iz doma na državnoj maturi’ (Provjereno, Nova TV) te za radijski prilog Ivana Sučić: ‘Učenici iz Gunje’ (Hrvatska radiotelevizija, Hrvatski radio).

Sandra Golemac, govoreći o svom pobjedničkom članku u kojem opisuje interese i planove za budućnost djece s teškoćama u razvoju koja pohađaju redovnu osnovnu školu, istaknula je kako ‘svakomdjetetu treba samo prilika’.

– Dodjela nagrade doprinosi stvaranju generacije koja će znati prepoznati vrijednost medijskih sadržaja, posebno radijskih od kojih se djeca polako odvikavaju. Nadam se kako će obrazovanje i socijalne teme postati atraktivnije u medijima, rekla je Ivana Sučić

Maja Medaković poručila je kako glas za njen TV prilog je ustvari glas za djevojke koje je intervjuirala. Htjela je ukazati na apsurd sustava koji djecu iz doma ostavlja bez odgovarajuće potpore ako ne uspiju upisati fakultet, ali i na važnost obrazovanja.

– Djeci je dana prilika da kroz sviranje u školi ‘dotaknu zvijezde’ i da se na taj način vežu uz školu, rekla je novinarka HRT-a Marijana Kranjec kako bi pojasnila na koji način vidi poveznicu između njenog TV priloga o osnovnoškolcima koji sviraju rock glazbu i promicanja obrazovanja

Sudionicima se obratio i doc.dr.sc. Igor Kanižaj, prodekan za znanost i međunarodnu suradnju Fakulteta političkih znanosti koji je rekao kako treba djeci dati pravo da budu subjekti u medijskom prostoru te kako Pragma, kroz organiziranje dodjele Nagrade, promovira ideju medijske pismenosti u školama. Zaključio je kako je potrebno da predstavnici obrazovnih institucija, vlasti i javnosti zajedno rade na razvoju medijske kulture i pismenosti među djecom i mladima.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap