Slobodni dani u 2019.: Pogledajte kada padaju te gdje se nude prilike za spajanje

Prvo polugodište je završilo pa sada učenike očekuje trotjedni odmor, odnosno povratak u klupe 14. siječnja. U ovome će biti izuzetkak učenici Splitsko-dalmatinske županije koji će natrag u klupe već 7. siječnja. No, uz tekuće i predviđene praznike, u narednoj će godini biti mnoštvo prilika za iskazivanje u našem nacionalnom sportu – spajanju neradnih dana (s radnima).

foto: Pixabay.com
Školski kalendar s praznicima za 2018./2019.

Odmah ćemo napomenuti kako se o početku, završetku i slobodnim danima u  narednoj, u konkretnom slučaju školskoj godini 2019./2020., po tradiciji odlučuje tek tijekom ožujka-travnja pa postoji mogućnost da se neke stvari modificiraju. No, standardni praznici i blagdani, opet su ugodno posloženi.

Krenimo redom.

Standardno će najdulja pauza bez slobodnih dana, isključujući vikende, biti između početka drugog polugodišta i Uskrsnog odnosno proljetnog raspusta.

Ali, kako u 2019. nastupa takozvani kasni Uskrs, puna tri mjeseca drugog polugodišta, učenici neće imati slobodnih dana izuzev redovnih u subotu i nedjelju.

Proljetni praznici nastupaju 18. travnja i traju sve do 28. travnja, a učenici se u školske klupe vraćaju dan kasnije – 29. Potom ćete imati svega dva radna dana u nizu pa u srijedu opet nastupa neradni, prvi svibnja.

Nakon toga maturanti idu još 20 dana u školu, točnije do 22. Ostali će se morati strpiti do 14. lipnja, kada završava školska godina.

Kalendar državne mature u školskoj godini 2018./2019.

S obzirom da je Uskrs iduće godine kasni, nećete profitirati od Tijelova, koje zgodno za spajanje, pada u četvrtak 20. lipnja.

Ipak, sve one koji i dogodine idu u školu, obradovat će okolnost da Dan neovisnosti (8. listopada) pada na utorak, što ostavlja mogućnost da se i 7. ‘pretvori’ u neradni, čime bi se povezala četiri slobodna dana.

Prvi studenoga pak pada na petak, što znači da vas tu svakako očekuje produženi vikend.

Valja na kraju napomenuti da škole koje provode eksperimentalni program ‘Škola za život’ mogu odstupiti od utvrđenih rokova, o čemu u konačnici odlučuje Ministarstvo. Kalendar isključivo za školsku godinu 2018./2019., pogledajte na linku.