Pretraga

Učenici neodlučni oko pitanja treba li se vratiti zaključivanje ocjena na polugodištu

A- A+

Pred četiri je godine SDP-ov ministar obrazovanja Željko Jovanović ukinuo zaključivanje ocjena na polugodištu. Nazvavši ovu odluku politikantskom, tehnički je ministar Predrag Šustar pokrenuo postupak kojime bi se već u sljedećoj školskoj godini zaključivanje na polugodištu opet uvelo u škole. Proveli smo anketu u kojoj je glasovalo 197 čitatelja, a nešto više od polovice njih poželjelo je da se zaključivanje ocjena na polugodištu ponovno uvede.

Foto: Srednja.hr

Već krajem prve godine provođenja, Jovanovićeva odluka da ukine zaključivanje na polugodištu pokazala se lošom – slučajno ili ne, ankete su ukazale kako su se ocjene učenika te godine pogoršale.

Odluka ‘u korist i na dobrobit djece i roditelja’ 

Tehnički ministar Šustar Jovanovića je optužio kako je ovu odluku donio unatoč protivljenju struke, a čisto iz političkih razloga. Stoga je pokrenuo postupak kojime će se Jovanovićeva odluka poništiti. Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama od školske godine 2016./2017. planira ponovno uvesti zaključivanje na polugodištu. 

– Ministarstvo će prijedlog uputiti prema Povjerenstvu koje radi na Nacrtu prijedloga izmjena i dopuna Zakona, a stručna i zainteresirana javnost će kroz javnu raspravu iznijeti svoje mišljenje. Ta odluka zasigurno neće biti proizvoljna kao što je to bila 2012. godine kada je donesena unatoč protivljenju struke i javnosti, već će biti rezultat analitičkog pristupa i suglasja sa strukom, a prije svega u korist i na dobrobit djece, roditelja te ostalih dionika u sustavu, napomenuli su nam iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Izdvojeni članak

[INFOGRAFIKA] Učenici i profesori vape: Vratite zaključivanje ocjena na polugodištima

Čitatelji podvojena mišljenja 

Na našem smo portalu proveli anketu i pitali vas želite li da se vrati zaključivanje ocjena na polugodištu. Glasovalo je 197 čitatelja, od kojih većina, 51,78 posto želi da se ocjene na polugodištu zaključuju. Moramo primjetiti kako je to manje u odnosu na 2013. kada je bilo 10 posto više onih koji su željeli da se ocjene na polugodištu zaključuju.

Iako postoje oni koji smatraju da je takav sistem ocjenjivanja bio dobar jer školska godina traje 35 tjedana pa je učenicima potreban pokazatelj (ne)uspješnosti sredinom godine, bitno je napomenuti kako visokih 41,62 posto ispitanih anketom na našem portalu ne želi da se ocjene zaključuju prije zimskih praznika. To bi pak značilo da postoje i oni koji neće biti pretjerano oduševljeni najnovijim potezom tehničkog ministra Šustara. 

Oko 6 posto čitatelja nije sigurno bi li se ili ne zaključivanje na polugodištu ponovno trebalo uvesti.

Srednja.hr

Učenici neodlučni oko pitanja treba li se vratiti zaključivanje ocjena na polugodištu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap