Pretraga

Ove instrumente možete početi svirati i u odrasloj dobi

A- A+

Upisi u glazbene škole ponekad se obavljaju i prije upisa u osnovne škole, a glazbenici se počnju stvarati od najranije mladosti. Ljubav prema određenom instrumentu može se javiti i u starijoj dobi, po završetku srednje škole ili fakulteta, a mnogi se pribojavaju upisati tečaj jer je uvriježeno mišljenje kako se sviranje uči u djetinjstvu. Ipak, za učenje nekih instrumenata ne postoji dobna granica.

Foto: Umb.edu

Neuroznanstvenica, dr. Jessica Grahn sa Sveučilišta Western u Kanadi, obrazložila je nekoliko razloga zašto je učenje glazbe ponekad jednostavnije u odrasloj dobi.

Izdvojeni članak

Evo kako pojedina vrsta glazbe utječe na brzinu i kvalitetu vašeg rada

Učenje je samovoljno

Jedan od glavnih argumenata za učenje sviranja u odrasloj dobi jest činjenica da to zaista želimo, za razliku od djece koju roditelji ili učitelji često nagovaraju na glazbenu školu.

U prilog tome ide i naše poznavanje glazbe, različitih stilova i ritmova što nam olakšava u razumijevanju apstraktnih glazbenih pojmova koje djeca teško usvajaju.

Koncentracija i volja za vježbanjem povećavaju se s godinama pa će priprema lakše pasti starijim sviračima, a sviranje otklanja i stres što bi moglo koristiti studentima.

Izdvojeni članak

Mladić bez ruke diplomirao klavir na Kraljevskoj Muzičkoj Akademiji

Puhači su najteži, klavir i gitara najlakši

Pretrpanom studentskom rasporedu odgovarat će manje formalna glazbena poduka i to u vidu privatnih satova sviranja ili samostalnog učenja preko Youtube tutoriala.

– Najlakši instrumenti za učenje u odrasloj dobi su usna harmonika, harmonika, klavir i gitara. Te se instrumente može naučiti samostalno, uz pomoć Youtube-a i sličnih tutoriala. Udaraljke su također naučljive, ali preduvijek za njih je dobar sluh, kaže profesorica klavira iz sinjske glazbene škole ‘Jakov Gotovac’, Nataša Ivančić.

Najteži su pak puhački instrumenti jer njihovo sviranje zahtjeva poznavanje tehnika disanja koje se uči u mladosti. Ne zaostaju ni gudači koji se teško mogu učiti samostalno i najzahtjevniji su za sviranje, traže  naštimavanje i jako dobar sluh.