Selite u studentski dom! Ove stvari trebate obvezno spakirati

Stanovanje u studentskom domu značajno je životno iskustvo, koje sa sobom nosi beneficije kao što su upoznavanje puno ljudi, navikavanje na suživot s različitim karakterima, darežljivost i slično. No ono što može biti manjkavost, svakako je skučen prostor koji treba znati iskoristiti i opremiti s potrebitim stvarima. Stoga smo pitali tri iskusna ‘domaša’ što je neophodno ponijeti kako u sobi studentskog doma ništa ne bi nedostajalo, a da s druge strane maleni prostor nije pretrpan i nefunkcionalan.

Arhiva srednja.hr: U ovu prostranu sobu unutar kompleksa Cvjetno naselje stane malo više stvari

Od kraja osmog mjeseca studenti se mogu useljavati u sobe studentskih domova pa je pravo vrijeme, osobito za one koji prvi put odlaze da razmisle o tome što sve trebaju spakirati za ugodan i funkcionalan boravak. Dakako neke se stvari mogu nabavljati i dopunjavati u hodu, no pitali smo troje iskusnih domaša, što bi svakako trebalo odmah ponijeti, a što bi trebalo izuzeti, obzirom da je prostor u sobama relativno skučen.

Studentski domovi: Kompleks Stjepan Radić oaza je mladosti i dobre zabave

Najpotrebnije sam stvari često zaboravljala spakirati, dok su one za zabavu uvijek bile pri ruci

Ivana studira na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu te je nekoliko godina provela u studentskim domovima. Najvažnije je po njoj spakirati stvari koje ćete zasigurno koristiti prvog tjedna boravka u domu.

– Kao što su ručnici, posteljina, jastuk, roba, vješalice. Pogotovo jer su često one ono što zaboravimo, ni ne razmišljajući koliko su potrebne. Ionako tijekom prvih tjedan dana trkneš do dućana kao što je Offertissima i kupiš masu toga. Stvar koju sam ja kupila, a pokazala mi se fenomenalnom je plutena ploča na koju sam vješala slike, raspored na faksu, ulaznice i to, iz iskustva govori Ivana.

Unatoč tomu što je kako smo naveli, boravila nekoliko godina u domovima, neke stvari nije si uzela kao naviku spremiti pa bi joj poslije nedostajale.

– Vilica i nož, čačkalice, posuda za čips, super ljepilo i kuhalo za kavu su stvari koje bi mi redovno nedostajale. I evo skoro do kraja fakulteta nisam se naučila da to prvo spakiram, ili uopće da spakiram, iskrena je ova studentica Prometa.

No kada je riječ o predmetima neophodnim za zabavu i razonodu tu nije pravila greške.

– Znači karte i Pictionary su obvezni i smijeh je svaki put neizbježan. I da, otvarač za vino! To je najpotrebnije za razdoblje studentskih dana. Ni post it nije toliko važan. Za sve ostalo uvijek imate susjede u domu koji su najjača ekipa i dopunjuju vam sve sto fali… obitelj, vilicu i nož, kroz smijeh zaključuje Ivana.

Najgore vrste cimera koje možete sresti tijekom studiranja

Treba hodati po kući i gledati što sve koristiš i onda si jednostavno zamisliti kako bi bilo da ničeg toga nema

Marijana studira također na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu te nam također otkriva jednu zanimljivu perspektivu spremanja za dom. 

– Treba hodati po kući i gledati što sve koristiš i onda si jednostavno zamisliti kako bi bilo da ničeg toga nema, simpatičan je Marijanin pristup.

Isto tako je simpatičan i popis stvari koji navodi da bi trebalo spremiti s opisom situacija u kojima pojedini predmet može zatrebati.

– Imaš posteljinu u domu, ali nije neka fina, pa bi bilo poželjno uzeti kao osnovno čistu posteljinu i deku za pokrivati se. Osim toga čaše će stalno trebati, šalice za popiti kavu na balkonu, a ako imaš di kupiti kakvo malo kuhalo za 20 kuna samo da ti ugrije začas vodu bilo bi ekstra. Ovo u domu grije vodu 12 godina. Kako nećeš uvijek jesti u menzi, uzmeš si pribor za jesti i koji tanjur te plastičnu posudu za štruklu ili pizzu, koju poneseš iz menze.

Kad bi se našao kakav mali frižider bilo bi odlično da ne stavljaš na prozor sve namirnice. Produžni kabel obavezno, ručnika par, slušalice da ne moraš napornog cimera uvijek slušati, japanke i ogrtač za tuširati se (ako si cura, dečki obično šetaju po hodniku u boksericama). Poneseš si koju sliku da nisi sam otuđen od svih prijatelja i obitelji već si napraviš neku zanimljivu mapu na zidu od najmilijih.

Laptop obavezno, a računajte i na jedan dobar šoping u Lidlu s Cedevitom, kavom, štapićima za uši, čačkalicama, wc-papirom, krpom za brisanje poda, sredstvom za čišćenje prašine, Čarlijem, spužvom, osobnom higijenom. Da ne govorim o svoj udobnoj odjeći za po domu ili nekoj malo više šminkerskoj za vanka i faks. Po meni svatko nosi ono što najviše voli i koristi, ali ne brinite, jedan manji kamion stvari stane u onu malu sobicu, samo treba mašte, jasna je Marijana.

Život u domu: Savjeti koji će vam dobro doći

Imao sam kopiraonicu u sobi

Dečkima se čini nešto lakšim spremanje za boravak u domu za dečke. O tome svjedoče i riječi FER-ovca Matije, koji je ipak radi fakulteta na kojem studira morao ponijeti nešto više tehnoloških napravica. Neke su se pokazale kao višak za njega samoga, ali kao domsko javno dobro.

– Hm… znam da nisam donio puno stvari u dom, ali kad sam se iselio bilo je toga. Ne znam otkud, no auto je bio pretrpan. Dobro, imao sam printer i LCD ekran, gitaru, zvučnike, te zimsku i ljetnu odjeću. No sve skupa, bilo je malo previše toga. Printer je definitivno višak. Možda sam dva puta printao nešto za sebe, dok je ostalima služio skoro pa svaki dan, pojašnjava Matija.

Dodao je da nikako ne dolazite u dom bez toaletnog papira, a sva tri sugovornika su produžni kabel naveli kao jedan od ključnih predmeta koji treba ponijeti. No, još jedan prijeko potreban kabel valja nabaviti prije dolaska u dom.

– Moraš instalirati secureW2 sustav da bi pristupio internetu, na kojeg ideš preko kabela koji se više ne dobiva u domu, iako je to prije bio slučaj. Pa kad stigneš prvi dan, ako nisi ranije kupio kabel za internet, ne možeš pristupiti mreži, zaključila je Ivana.

Odgovori