Sabor nagradio profesore koji su svojim radom poboljšali hrvatsko obrazovanje

Nagradom Ivan Filipović za životno djelo u području srednjeg školstva nagrađena je profesorica hrvatskog jezika Marica Kurtak, a u području znanstvenog i stručnog rada Ante Bežen s Učiteljskog fakulteta u Zagrebu. U zgradi MZOS-a danas je dodijeljeno i 13 godišnjih priznanja za sve nastavnike i sveučilišne profesore koji su kroz svoj rad u prošloj godini unaprijedili hrvatsko obrazovanje.

foto: Anton Mezulić|www.srednja.hr

U zgradi Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta danas su za svoj trud i postignuća nagrađeni profesori, koji su tijekom svoje karijere unapređivali hrvatsko obrazovanje te su učenicima i studentima kroz iznimno kvalitetan pristup prenosili znanje koje im je potrebno za uspješan razvoj u današnjem i budućem društvu.

Za doprinose u predškolskom odgoju te osnovnom, srednjem i visokom školstvu dodijeljeno je 13 godišnjih Nagrada Ivan Filipović, a za zasluge tijekom svog radnog vijeka važno su priznanje Hrvatskog sabora dobili umirovljena profesorica hrvatskog jezika Marica Kurtak te Ante Bežen s Učiteljskog fakulteta u Zagrebu.

'Stvarajte dok ste mladi i nemojte ostariti ako baš ne morate'

‘Moji učenici su stvarali mene, a ja sam stvarala njih’

U području srednjeg školstva za životno djelo je nagrađena profesorica hrvatskog jezika Marica Kurtak iz Gimnazije Bjelovar, kojoj su u središnjoj pozornosti uvijek bili njeni učenici i njihova budućnost. Kao autorica brojnih knjiga, koje se koriste u nastavi te kao mentorica mlađim kolegama, nesebično je pomagala u razvoju hrvatskog školstva, a svoj angažman nastavila je i nakon umirovljenja.

U govoru prilikom svečane dodjele, profesorica Kurtak je istaknula kako je ovo nagrada i za sve njezine đake bez kojih ne bi mogla sve to postići.

– Moji učenici su stvarali mene, a ja sam stvarala njih, u kratkoj je rečenici profesorica Kurtak opisala svoj pristup kojim je uspješno odgojila mlade naraštaje.

Na 'Promociji prvaka' Mornar dodijelio nagrade najboljim strukovnjacima

‘Da se deset puta rodim, deset puta bio bih učitelj’

Profesor Ante Bežen nagrađen je u području znanstvenog i stručnog rada, jer je tijekom svog dugogodišnjeg djelovanja, između ostalog, koncipirao i metodiku kao suvremenu interdisciplinarnu znanost. Njegov rad je pridonio uvođenju metodike nastavnih predmeta prirodnih, društvenih i humanističkih znanosti u Pravilnik o znanstvenim i umjetničkim područjima, poljima i granam iz 2009. godine.

– Podsjetio bih na simboliku Nagrade Ivan Filipović, koju bismo trebali imati na umu, jer se ove godine navršilo 120 godina od njegove smrti. Iznimna je čast biti dobitnikom nagrade zbog njezine snažne simbolike. Filipović je bio istinski učiteljski entuzijast prožet pedagoškim erosom, koji nije pokleknuo ni zbog kronično lošeg materijalnog položaja, ni zbog nerazumijevanja vlasti o potrebama škola i učitelja. A to je trajna konstanta naše prošlosti i sadašnjosti, rekao je u svom obraćanju profesor Bežen te je za zaključak ponovio riječi Ivana Filipovića, ‘Da se deset puta rodim, deset puta bio bih učitelj’.

Najbolji hrvatski profesori nagrađeni napredovanjem i većom plaćom

Za područje visokog obrazovanja čak dvije nagrade odnijeli profesori sa Sveučilišta u Rijeci

U MZOS-u je dodijeljeno i 13 godišnjih priznanja, koje dodjeljuje Hrvatski sabor. U području predškolskog odgoja i obrazovanja nagrađeni su Jadranka Filipović i Jadranka Tomljanović, a osnovnog školstva Eva Luketić, Mihajla Savić i Jelka Hrnjić.

U području srednjeg školstva Nagradu Ivan Filipović dobila je Brankica Žugaj iz Gimnazije Velika Gorica, Mladen Marušić iz Strojarske tehničke škole Fausta Vrančića, Marina Čubrić iz Nadbiskupske klasične gimnazije s pravom javnosti te Majda Fajdetić iz Agencije za odgoj i obrazovanje. 

Za izniman doprinos u visokom školstvu nagrađeni su profesori riječkog Sveučilišta Jasminka Zloković s Filozofskog fakulteta i Saša Ostojić s Medicinskog fakulteta te Goran Sučić s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu.

U području znanstvenog i stručnog rada nagradu koju dodjeljuje Hrvatski sabor dobio je interdisciplinarni projektni tim ICT – AAC, koji je osmislio i razvio skup inovativnih visokotehnoloških usluga i aplikacija koje će posebno pomagati osobama sa složenim komunikacijskim potrebama.

Odgovori