Pretraga

‘Stvarajte dok ste mladi i nemojte ostariti ako baš ne morate’

A- A+

U zgradi MZOS-a danas je održana svečana dodjela Državne nagrade tehničke kulture ‘Faust Vrančić’. Priznanje za životno djelo je dobio nekadašnji profesor FER-a i inovator Petar Biljanović, koji je kroz duhoviti govor savjetovao mlade da ne stare ako baš ne moraju, ali i političare kako osigurati budućnost Hrvatske.

foto: Anton Mezulić|www.srednja.hr

Profesor Petar Biljanović u svojoj je bogatoj karijeri osmislio nekoliko kolegija na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, a njegove su ispite polagali i ministar Vedran Mornar te rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras.

Osim kao profesor, Biljanović je pripomogao razvoju tehničke kulture i kao autor tri sveučilišna udžbenika, vodio je 15 velikih znanstvenoistraživačkih projekata te je objavio 70 znanstvenih i stručnih radova. Dobio je nagradu J.J. Strossmayer za najbolje znanstveno djelo iz područja tehničkih znanosti, a sa suizumiteljima je nagrađen i na Svjetskoj izložbi patenata INPEX u Pittsburgu 2000. godine.

Izdvojeni članak

Na ‘Promociji prvaka’ Mornar dodijelio nagrade najboljim strukovnjacima

‘Sjajne mlade umove treba identificirati, locirati i podržati’

Na kraju svečanosti profesor Biljanović je u svom duhovitom govoru istaknuo kako je pojam tehničke kulture ključan za moderno društvo i zato treba biti jedna od važnijih zadaća svake vlade.

– Osim toga, dozvolite da izrazim zadovoljstvo što ovdje govorim i u ime mladih. Mi koji radimo ili smo radili s mladima znamo koliko sjajnih umova ima među njima.  Samo ih treba, da parafraziram jednog političara, identificirati, locirati i podržati. Ako to učinimo, osigurat ćemo budućnost Lijepe naše. Na kraju bi dao i jedan savjet mladima, iako ne znam kako da to provedu, stvarajte dok ste mladi i nemojte ostariti ako baš ne morate, zaključio je profesor Biljanović.

Izdvojeni članak

[FAN FEKT] Izumitelj padobrana je Hrvat

Sve vlade trebaju ulagati u znanost i tehničku kulturu

Osim za životno djelo, nagrada je dodijeljena i osobama koje su u prošlo godini doprinijeli razvoju tehničke kulture u hrvatskom društvu. Za svoj angažman u 2014. priznanje su zaslužili Iva Bojić s FER-a, Nikola Dmitrović, profesor XV. gimnazije ZagrebBožidar Fajs iz Zajednice tehničke kulture Karlovačke županije.

– Još uvijek se dobrim dijelom razvoj tehničke kulture zasniva na volji pojedinaca, koji vuku taj dio znanosti i pokušavaju s djecom napraviti što više. Treba ulagati u znanost i tehniku bez obzira tko je na vlasti, jer to je jedan od načina kako bi mogli pokrenuti promjene i donijeti dobro u Hrvatsku, rekao nam je profesor Zagrebačkog MIOC-a Dmitrović te istaknuo kako se mora što ranije početi raditi s djecom da poveća baza mladih koji su orijentirani prema STEM području.

Za doprinos kroz radionice u Centru tehničke kulture Valpovo nagrađen je nastavnik u mirovini Zvonimir Hajnc, a za razvoj i unapređivanje inventivnog rada Ružica Kamenjašević iz Srednje škole za elektrotehniku i računalstvo Rijeka

Izdvojeni članak

[Video] Studenti i srednjoškolci na međunarodnoj izložbi predstavili svoje uređaje budućnosti

Inovativna metoda realizirana u suradnji KBC-a Sestre milosrdnice i FSB-a

Za izniman doprinos u razvoju tehničkog odgoja i obrazovanja s Državnom godišnjom nagradom ‘Faust Vrančić’ nagrađeni su Sonja Pavlić iz Osnovne škole Dobriše Cesarića Zagreb, ravnatelj Zvjezdarnice Zagreb Dragan Roša, i Zoran Vukić iz Osnovne škole kneza Trpimira Kaštel Gomilica.

Priznanje u MZOS-u dobio je i interdisciplinarni tim sastavljen od profesora Fakulteta strojarstva i brodogradnje Janoša Kodvanja te Roberta Kolundžića i Tomislava Čengića iz Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice, koji su po prvi put u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe uspješno proveli rekonstrukciju defekta zdjelice najnovijom metodom, titanijskim trodimenzionalnim sinteriranjem.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap