Pretraga

17 pitanja i odgovora o studiranju na Filozofskom

Prije odabira budućeg faksa najbolje što možete napraviti je dobro se informirati. Puno je pitanja o budućnosti, a zbog toga se ponekad teško i sjetiti svega što trebate pitati. Iz tog razloga smo postavili 17 pitanja koja bi svaki maturant trebao pitati prije odabira studija na Filozofskom u Zagrebu, a profesori i studenti su nam dali odgovore.

foto: Facebook Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Pravilno informiranje jako je bitno, složit će se svi, a pogotovo kada se radi o velikim životnim potezima, kao što je odabir budućeg fakulteta. Ako ste razmišljali o svoje budućem studiju, vjerojatno vam je na pamet palo brdo pitanja, ali isto tako se možda nečega niste niti sjetili.

Mi smo postavili 17 pitanja o studiranju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, koje bi svaki maturant trebao postaviti prije upisa nekog studija na tom faksu. Profesori i studenti Filozofskog su odgovorili na njih.

 

Kako izgledaju novi uvjeti upisa i što mijenja dosadašnji prijamni ispit?

Sve informacije o upisima možeš naći na ovoj stranici.
Ukinut je zajednički test intelektualnih sposobnosti. Sukladno tome, bodovi se sada drugačije zbrajaju (državna matura i ocjene iz srednje škole). Također od ove godine moguć je izravan upis za osvajače prva tri mjesta na natjecanjima na većini studijskih grupa. Više informacija možeš pronaći na stranici postani-student.

Jedina studijska grupa koja je zadržala test intelektualnih sposobnosti je psihologija, a anglistika, germanistika, francuski i španjolski jezik te studiji grčkog i latinskog jezika zadržavaju procjenu predznanja jezika.

Kako se vrši selekcija i rangiranje studenata na studijima gdje nema prijemnog?

Vrši se bodovanjem raznih segmenata: državne mature, ocjena iz srednje škole te kroz kategoriju dodatnih bodova. U slučaju određenih studijskih grupa selekcija se vrši i kroz ispite predznanja jezika. Za svaki pojedini studijski program točne upute i uvjete pronađi na postani-student.

Za koje studije jezika je potrebno predznanje? Kako se to testira?

Predznanje je potrebno za studije anglistike, germanistike, francuskog jezika i književnosti, španjolskog jezika i književnosti, grčkog jezika i književnosti te latinskog jezika i književnosti. Detaljne informacije o samim testiranjima za navedene jezike možeš pronaći na ovoj poveznici.

Što je jednopredmetni, a što dvopredmetni studij?

Jednopredmetni studij je studiranje jednog studijskog programa. Jednopredmetni studijski programi na preddiplomskoj razini su: arheologija, filozofija, informacijske znanosti, komparativna književnosti, kroatistika, pedagogija, povijest, psihologija, sociologija, talijanistika. Psihologija je jedini isključivo jednopredmetni studij, a drugi se mogu studirati i u dvopredmetnoj kombinaciji.
Dvopredmetno studiranje je studiranje dva dvopredmetna studijska programa, npr. kroatistika i povijest, anglistika i informacijske znanosti, arheologija i germanistika… Možeš slobodno birati između 34 ponuđena studijska programa i napraviti svoju dvopredmetnu kombinaciju.

Koliko traje studij tj. što to znači 3+2, 4+1 i 5+0?

Studij na Filozofskom fakultetu podijeljen je na preddiplomski i diplomski studij. Preddiplomski studij može trajati 3 tj. 4 godine, a diplomski studij 2 tj. 1 godinu. Integrirani studij povijesti i geografije jedini je studij koji traje 5 godina te nema odvojenog preddiplomskog i diplomskog studija.

Kakve su mogućnosti studentske razmjene u inozemstvu?

Od svih fakulteta unutar Sveučilišta u Zagrebu, Fakultet ima razmjenu s najvećim brojem stranih (europskih i van Europe) sveučilišta koje možeš posjetiti u okviru raznih programa (Erasmus+ …)

Kakve su tjedne obaveze studenata?

Tjedne obveze ovise o tome koje studijske grupe studiraš te kako si složiš raspored. Neki dani mogu ti biti dupkom puni, a neki dan mogu ti biti u potpunosti slobodni.

Gdje se može učiti na Faksu?

Na Fakultetu se nalazi Knjižnica u kojoj postoji 6 čitaonica s radnim stolovima i stolnim računalima, a cijela je pokrivena wi-fi signalom. U njoj možeš učiti, spremati ispite, pisati seminarske radove i družiti se.

Kakvi su ispiti?

Ispiti na kraju semestra su najmanji problem, ako tijekom semestra kontinuirano radiš, redovito pratiš nastavu i izvršavaš sve obveze.

Kakav je društveni život studenata?

Društveni život nudi ponešto za sve, naravno ovisno o tvojim interesima i afinitetima. Na samom Fakultetu djeluju mnogi studentski klubovi, udruge i inicijative kojima se možeš pridružiti, možeš pjevati u zboru Concordia discors ili glumiti u Teatru K. U prostorima Kluba studenata Filozofskog fakulteta (KSFF) održavaju se razna događanja, tematske večeri i slično.

Kakve sve udruge studenata postoje?

Većina studijskih grupa na Fakultetu ima i svoje studentske udruge koje organiziraju rane konferencije, skupove, redovita druženja te objavljuju časopise. Također, Fakultet ima svoj Klub studenata, Udrugu za studente s invaliditetom te Sportsku udrugu s preko 30 sportskih aktivnosti – može se stvarno naći ponešto za svakoga.

Kojim se izvannastavnim aktivnostima studenti mogu baviti na Fakultetu?

Možeš volontirati u Klubu studenta gdje možeš sudjelovati u organizaciji brucošijade i već kultnog Open Air koncerta koji se održava zadnji dan predavanja. Isto tako možeš se učlaniti u akademski zbor Concordia discors te sudjelovati u sportskim natjecanjima i tako predstavljati Fakultet.

Gdje se najbolje jede u blizini faksa?

Od prošle godine Filozofski fakultet konačno ima i svoju menzu, tako da za dobru hranu više ne treba ići daleko.

Kako se snaći na hodnicima FFZG?

Kada se upišeš na Fakultet, u sklopu Orijentacijskog tjedna za brucoše moguće je saznati plan zgrade. Također, djelatnici Fakultetskog Info-centra će te uputiti kamo i kuda trebaš ići.

Imam li kao student FFZG neke popuste, na primjer za muzeje ako studiram Povijest umjetnosti?

Svaki student Filozofskog fakulteta putem studentske iskaznice (iksice) ima pravo na razne popuste u Hrvatskoj, ali i u inozemstvu što uključujuće popuste u raznim muzejima, kinima, kazalištima, online i fizičkim dućanima.

Koje su najbolje kombinacije za studiranje dvopredmetno na FFZG?

Upisivanjem onih studijskih grupa koje te zanimaju sam stvaraš svoju najbolju kombinaciju. Ne postoji jedna najbolja kombinacija.

Gdje mogu raditi kad završim pojedini studij?

S obzirom na to da možeš studirati različite studijske programe i birati mnoge izborne predmete, tvoja je diploma jedinstvena na tržištu rada. Tijekom studija ćeš steći različite vještine i znanja, odnosno kvalifikacije s kojima ćeš se moći zaposliti u školama, knjižnicama, muzejima, u kulturnim, obrazovnim i znanstvenim institucijama i slično. No, zahvaljujući generičkim kompetencijama (komunikacijske vještine, kritičko mišljenje, rješavanje problema, samostalnost u radu…) koje stječeš tijekom studija, moći ćeš se zaposliti i u tehnološkim tvrtkama, medijima, digitalnom marketingu, PR-u…