Pretraga

Diplome za buduće svjetske vođe

A- A+

Dosada su se mladi koji su stremili biti vođe odlučivali za studije koji su im omogućavali karijeru u politici, no to više nije nužno jedini put. Današnji svjetski vođe studirali su neke druge predmete.

Svjetske vođe donedavno su mahom potekli iz redova političara, a mladi koji su se željeli profilirati u tom smjeru birali su fakultete na kojima su studirali političke znanosti. Danas, međutim, ne morate nužno studirati baš to kako biste jednog dana bili vođe, već su ‘u modi’ i neki drugačiji smjerovi, piše Top Universities.

Izdvojeni članak

Za poslove budućnosti nećete trebati fakultetsku diplomu

Neki od najuspješnijih političara nisu studirali političke znanosti

Očigledno, mnogi najuspješniji političari studirali su upravo ono očito – političke znanosti. Kao što su to činili američki predsjenik Obama, japanski premijer Shinzo Abe i francuski predsjednik Francois Hollande također su išli tim, mogli bismo reći logičnim putem. Ipak, studiranje političkih znanosti ne mora nužno biti jedini put da postanete važna osoba u svijetu. Primjerice, britanski premijer David Cameron studirao je filozofiju. Oni koji na Oxfordu studiraju taj predmet suočavaju se s ekstremnom opsežnom literaturom i interdisciplinarnim pristupom učenju.

Ekonomisti se također prometnu u vođe modernog doba. Inidjski premijer Manmohan Singh ima impresivni akademski uspjeh na Sveučilištu Panjab, ali i Cambridgeu i Oxfordu, upravo u tom području. Znanje iz ekonomije vrlo je bitno u vremenima nestalnog tržišta.

Izdvojeni članak

Nevjerojatno ali istinito: Fakulteti na kojima je gotovo nemoguće pasti godinu

Pravnici, znanstvenici, ali i matematičari

Pravo je studij koji se pridružuje najpopularnijim predmetima za buduće političare. Ovaj je studij izabrala upravo australska premijerka Julia Gillard, koja ga je završila na Sveučilištu Melbourne. Osim nje i španjolski premijer Mariano Rajoy i Putin također se ganjali karijeru u području prava, prije negoli su ušli u svijet politike. Logično, uzmemo li u obzir koliko pravnog znanja je potrebno i korisno imati u političkom okruženju.

Možda na prvu zvuči pomalo neobično, ali i prirodne znanosti su se našle na popisu studija koji je dobro završiti kako biste jednom postali vođe. Malo ljudi zna da njemačka kancelarka Angela Merkel ima doktorat iz kvantne kemije, dok je singapurski predsjednik Tony Tan studirao fiziku, a ima doktorat i iz matematike. Premijer iste zemlje studirao je matematiku i računarstvo na Cambridgeu.

Izdvojeni članak

Top deset fakulteta za računarstvo

Dok su singapurski vođe mahom matematičari, u Kini su tu ulogu preuzeli razni inženjeri. Bivši predsjenik Hu Jintao studirao je hidraulični inženjering, a aktualni premijer Jiabao završio je geološki inženjering. To i nije tako neobično, budući da se zna da je razvoj infrastrukture jedna od kineskih najbrže rastućih područja.

Diplome za buduće svjetske vođe
Share via
Copy link
Powered by Social Snap