Pretraga

Top deset fakulteta za računarstvo

A- A+

Računarstvo je jedna od najrazvijenijih grana industrije, a mladi stručnjaci u tom području su vrlo cijenjeni na tržištu rada. Web stranica Top Universities objavila je top listu najjačih fakulteta za računarstvo na svijetu.

Zbog razvitka moderne tehnologije, računalni stručnjaci na tržištu rada traženiji su nego ikad prije. Budući da se relativno lako zapošljavaju, a imaju i dosta pristojne plaće, diplomcima s fakulteta za računarstvo diploma najviše vrijedi. Na nekim od svjetskih najboljih fakulteta za računarstvo školovali su se ljudi koji su razvili revolucionarne ideje u toj branši. Kojih su to deset najjačih fakulteta za računarstvo, otkrio je portal Top Universities.

1. Massachusetts Institute of Technology (MIT, SAD)

Ovo i nije neko iznenađenje, budući da je MIT na samom vrhu ljestvice fakulteta ove vrste već godinama. On se nalazi na prvom mjestu ljestvice najboljih fakulteta općenito, a u polju računarstva je iznimno slavan. Reputacija ovog fakulteta je vrlo dobra, budući da su se na njemu školovali mnogobrojni geniji u ovom polju.

2. Stanford University (SAD)

Ovaj je fakultet MIT-ov najveći rival, što se tiče područja računarstva. Na ovom se fakultetu velika važnost daje istraživanjima, što donosi brojne nove ideje i rezultate.

3. University of Oxford (UK)

Ovaj je fakultet prošle godine bio na šestom mjestu, a zbog dobre reputacije zaposlenika, popeo se za tri mjesta na ljestvici.

Izdvojeni članak

‘Mlađahni’ fakulteti se snažno probijaju među najboljih sto na svijetu

4. Carnegie Mellon University (SAD)

Prošle je godine držao treće mjesto, što govori o malom padu ovog fakulteta na ljestvici. Ovdje se veliki značaj pridaje računalnoj znanosti, a jedino MIT ima bolji rezultat u mjerenju akademske reputacije. Carnegie Mellon se pokazao vrlo dobrim kod pripremanja studenata za njihove buduće karijere, a na vrhu je ljestvice fakulteta poslije kojeg alumni najviše zarađuju.

5. University of Cambridge (UK)

Ovaj se legendarni fakultet popeo sa sedmog mjesta koje je držao prošle godine. Ima najjaču reputaciju u očima diplomaca koji su se zaposlili, ali prema mjerenju akademske reputacije, malo je slabiji od rivala Oxforda.

6. Harvard University (SAD)

Harvard bilježi pad za jedno mjesto, ali i dalje drži dobru reputaciju među zaposlenicima fakulteta. Kada bi se ljestvica radila prema mišljenjima diplomiranih zaposlenika Harvarda, smjestio bi se na visoko treće mjesto.

Izdvojeni članak

Fakulteti koje se najviše isplati studirati

7. University of California, Berkeley (SAD)

Ovaj je fakultet pao s četvrte pozicije na zadnjoj ljestvici prošle godine. Ima vrlo visoke rezultate što se tiče istraživačkog rada na fakultetu.

8. National University of Singapore

Singapurski fakultet bilježi pomicanje za jedno mjesto više na rang listi, a diplomci s ovog fakulteta jako se dobro snalaze u računalnoj industriji.

9. ETF Zurich (Švicarska)

U usporedbi s prošlom godino, ETH Zurich slabiji je za jedno mjesto na ljestvici, no ipak je vrlo dobro poznat po dobrim kolegijima vezanim za tehnologiju. 

10. University of Hong Kong

Ovaj je fakultet zabilježio nevjerojatan rast. Prošle godine bio je smješten na tek 21. mjestu, a sada je dospio u top deset.

Izdvojeni članak

Najveći fakulteti na svijetu: Gigant od 2 milijuna studenata drži vrh

Na rang listi insituta u Šangaju slični rezultati, Stanford i MIT zamijenili mjesta

Sličnu ljestvicu napravili su stručnjaci s kineskog instituta Jiao Tong u Šangaju, a i oni su potvrdili dominaciju američkih fakulteta u području računalne tehnologije. Razlika na ljestvicama vidi se u tome što je na njihovoj rang listi Stanford na prvom, dok je MIT na drugom mjestu. Na ljestvici su se i u Šangaju našli spomenuti Harvard, Carngegie Mellon i California, Berkley. Međutim, na ovoj se listi nalaza i neki fakulteti, kojima na rang ljestvici Top Universitiesa nije bilo mjesta, poput Sveučilišta u Texasu, Torontu i Sveučilište Princeton.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap