Pretraga

Kampus Borongaj: Studenti će izgraditi samoodrživu montažnu kuću

A- A+

Projekt sveučilišnog kampusa Borongaj koji bi u sljedećih nekoliko godina trebao ugledati svjetlo dana, sadržavati će još jedno iznenađenje. Svima je poznato kako će u sklopu kampusa biti osam fakulteta te studentski dom. Međutim 40-ak studenata zagrebačkog Sveučilišta prijavilo se na međunarodno natjecanje gdje su osmislili projekt samoodržive montažne kuće koju će izgraditi na Borongaju.

www.tportal.hr

Unatoč skepticizmu oko izgradnje sveučilišnog kampusa na Borongaju, Skupština Grada Zagreba je najavila kako će projekt biti završen za četiri godine. Radi se o najvećoj investiciji u Hrvatskoj, a osim osam fakulteta, studentskog doma i brojnih popratnih sadržaja, sadržavat će još jedno iznenađenje – samoodrživu montažnu kuću, piše tportal.

Izdvojeni članak

Najveća investicija u Hrvatskoj: Kampus Borongaj će biti gotov za četiri godine

Studenti će izgraditi samoodrživu montažnu kuću

Radi se o kući koja svoje potrebe za energijom zadovoljava iz obnovljivih izvora energije, prvenstveno solarne energije. U realizaciji projekta sudjeluje tim od 40-ak studenata koji pod budnim okom 14 sveučilišnih profesora/mentora sudjeluju na natjecanju Solar Decathlon Europe 2014 upravo sa samoodrživom montažnom kućom.

Tim UNIZG uz sudjelovanje na  dvogodišnjm je međunarodnom natjecanju sveučilišta u projektiranju, izgradnji i predstavljanju atraktivne, učinkovite niskoenergetske kuće koja svoje potrebe za energijom zadovoljava iz obnovljivih izvora energije, istu će izgraditi u akademskom kompleksu na Borongaju.

Izdvojeni članak

Menze zagrebačke ili što studenti jedu: Kampus Borongaj

Prvi predstavnici Hrvatske na Solar Decathlon Europe 2014

UNIZG će biti prvi predstavnik naše zemlje na spomenutom natjecanju, a finale će biti održano u Parizu od 27. lipnja do 14. srpnja 2014. Organizatori Solar Decathlon Europe 2014 su zaprimili prijave od čak 44 tima iz 23 države, a najviše ih dolazi sa sveučilišta iz visokorazvijenih država. Od namših susjeda do sada su sudjelovali samo Mađari, ito jednom.

Naš tim je sebi za primarni cilj postavio projektirati i izgraditi građevinu koja će biti održiva, ali i funkcionalna kao informativni centar, izložbeni prostor, u edukativne svrhe u nastavnim programima fakulteta, kao i uključiti hrvatske tvrtke, proizvođače i sirovine.