Pretraga

Na kampusu Borongaj konačno se nešto događa: Postaje centar dosta popularnog partyja

A- A+

Inače opustjeli kampus Borongaj, na kojem se nalaze zgrade četiri sastavnice Zagrebačkog sveučilišta, ovog će vikenda postati poprište dosta popularnog tuluma. Centar za prijenos znanja u biotehnologiji bit će centar zbivanja BSH eventa, a svi ljubitelji dobre house glazbe ulaznice već mogu kupiti online.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by BSH events (@bshevents) on

Za vikend, zgrada Biocentra na kampusu Borongaj, Borongajska cesta 83 ugostit će dosta popularan party među ljubiteljima house glazbe. BSH events upravo je objavio kako će na, inače baš opustjeli Kampus, ove subote, 12. rujna, doći i njihov party. Ulaznice se već mogu kupiti online, u svim Entrio outletima, a rezervacije su dostupne na mail adresi [email protected]. Party počinje u 17, a vrata se zatvaraju već od 18 sati.

Trinaest godina pustoši

Kampus je davne 2007. svoja vrata otvorio studentima. Tada je završila prva faza projekta, tijekom koje su se na Kampusu smjestili Hrvatski studiji, Fakultet prometnih znanosti, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, a poslije i dio Ekonomije. Ukupno tu studira nekoliko tisuća studenata. Druga faza projekta, izgradnja Kampusa kojem su tepali da je hrvatski Oxford i i Harvard, trebala je otpočeti nedugo nakon otvaranja.

Izdvojeni članak

Deseta godišnjica otvaranja kampusa Borongaj: Zašto se ništa nije promijenilo?

Prošlo je trinaest godina od otvorenja, a Kampus je još uvijek nalik vojarni na čijim je temeljima nastao. Još uvijek se tamo nalaze tek četiri sastavnice Sveučilišta, iako su osam fakulteta i Studentski centar trebali preseliti svoja sjedišta tamo. Većina je zgrada i dalje neadaptirana, razrušena i puna smeća, a golemi zeleni travnjaci potpuno neiskorišteni.

Urbanistički plan uređenja usvojen je u Skupštini Grada Zagreba još 2013. godine, ali se gotovo ništa do danas nije promijenilo. Projekt se pokušavalo, ali nije uspjevalo prijaviti na europske fondove, jer problemi sa prijenosom zemljišta s Ministarstva na Sveučilište nisu bili do kraja riješeni. Pa osim raznih potpisanih ugovora, potrošenog novca na studije, planove i dogovore – ništa se posebno nije pomaknulo s mjesta. Niti jedan fakultet od planiranih nije prešao na Borongaj. Situacija je nakon trinaest godina sumorna, a fakulteti nekako preživljavaju s lošom infrastrukturom.

Tehničko veleučilišto također planiralo selidbu

Još su nam prije dvije godine s Tehničkog veleučilišta u Zagrebu najavili kako planiraju preseljenje na kampus Borongaj, za što su odlučili tražiti i sredstva iz EU fondova. U međuvremenu su za projekt dobili zeleno svjetlo resornog ministarstva, formirali stručno povjerenstvo i krenuli s adaptacijom objekta. Sve će biti gotovo do početka sljedeće akademske godine, od koje će svi izvanredni studenti TVZ-a studirati na Kampusu Borongaj.

Izdvojeni članak

Sele u staru vojarnu: Ovaj faks od sljedeće godine svoje izvanredne studente premješta na Kampus Borongaj

Od države su zatražili, a od Ministarstva znanosti i obrazovanja dobili zeleno svjetlo za Objekt 75 na Borongaju, u koji je od prošle godine trebao preseliti značajan broj njihovih studenata, kako smo doznali od tadašnje dekanice Slavice Ćosović Bajić. Veleučilište je navodno imalo potrebu za prostornim kapacitetima upravo zbog brojnih specijaliziranih laboratorija u kojima studenti odrađuju praksu. Preseljenje na Borongaj trebalo je, stoga, biti jedan od koraka za uspješno povećanje prostornih kapaciteta, no to se još uvijek nije dogodilo.