Pretraga

Ključne navike koje treba steći za vrijeme školovanja

A- A+

Iako vam se čini da ništa ne možete stići od školskih ili studijskih obveza, uz 20-ak sati predavanja tjedno, stigne se još dosta toga obaviti i eksperimentirati. Sjetite se samo da ćete i uz najbolje djelatno vrijeme, gubiti najmanje 40-ak sati tjedno na posao. Stoga da bi se lakše obračunavali s radnim zadacima u budućnosti, a trenutno sa školskim, važno je steći ovih sedam navika.

Kontrolne zadaće, nagomilano gradivo, referati, seminari i eseji. Kada se sjetite svih ovih obveza, čini vam se da ste u najzauzetijem razdoblju života. Međutim 20-ak sati tjedno studijskih ili školskih obveza, puno je manje nego minimalno 40 kada krenete raditi. Kako bi vam lakše bilo đačko, studentsko, ali i radno doba, dobro bi bilo steći ove navike, prema portalu Hack College.

Izdvojeni članak

Šest navika koje ubijaju inteligenciju

Dvofazno dnevno spavanje

Svaka osoba ima različit bioritam, ali je s druge strane svima zajedničko trajanje dana od 24 sata. Već ste zasigurno primijetili koliko vam je sati spavanja dovoljno, kako biste normalno funkcionirali.

Pošto zbog ranih predavanja, neobavljenih zadataka i sličnoga često nećete stići ispuniti dnevnu kvotu spavanja u jednom pokušaju, vrlo je poželjno punu satnicu spavanja podijeliti na dva nejednaka dijela.

Ukupno će vam na ovaj način biti dovoljno šest sati spavanja dnevno, bez pojačanja kofeinom. Četiri i pol sata noćnog spavanja te sat i pol popodnevnog. Na spomenutom izvoru smatraju da će vam za prilagodbu ovakvom načinu funkcioniranja trebati desetak dana.

Tjelovježba

Tromi ste, spori i nepokretljivi te već godinama ponavljate, kako ‘od sutra krećete u teretanu’. Bilo da je riječ o teretani ili drugom vidu tjelovježbe, počnite odmah od danas, jer će iz dana u dan biti sve teže.

Za početak vježbajte dva puta tjedno, a onda kako forma bude rasla i tri-četiri. Na ovaj način ćete osloboditi svoje fizičke potencijale, a na taj način biti spremniji iskoristiti psihičke.

Budite svjesni da vam se pojedinih dana jednostavno neće dati vježbati, ali takve situacije neka budu izuzetak, a ne lagano uklanjanje navike vježbanja.

Izdvojeni članak

Pet navika učenja koje trebate usvojiti prije fakulteta

Ranije ustajanje

Ova navika povezana djelomično je povezana s prvonavedenom. Naime jako je važno da prvi sat vremena nakon ustajanja, ne provedete loveći tramvaj, autobus i slično.

Vrijeme poslije dizanja iz kreveta, jedinstven je dio dana te bi ga trebalo iskoristiti malo kreativnije. Stoga pokušajte ustati pola sata ili sat ranije te napraviti jutarnju tjelovježbu, zdrav doručak, raspored za ostatak dana ili drugu radnju koja vas ispunjava i veseli.

Izbjegavajte drijemanje

Zijevanje je također jedan od osnovnih neprijatelja radišnosti i učinkovitosti. Probajte ga zato izbjegavati u potpunosti. Drijemanje ćete najlakše izbaciti iz uporabe prakticiranjem hitrog vojničkog ustajanja, dok vam ono ne postane navika.

Navijte alarm za ustajanje pet ili deset minuta ranije, nego biste trebali ustati te namjestite da se iznova pali svakih pet minuta. Nakon što prvi put zazvoni, primite to na znanje, a onda na drugu zvonjavu ustajte bez zadrške.

Pohodite događaje na kojima ćete uspostaviti kontakte

Iako vam često neće zvučati kao idealan provod stručno predavanje, na kojem će prisustvovati mnoštvo vaših kolega, ovakva zbivanja ne smijete potpuno izbjegavati. Poznato je da su poznanstva jako važna i za vrijeme školovanja, a i kasnije u poslu.

Zato nemojte čekati kasne 30-te da se uključite u društvena zbivanja, na kojima ćete susresti stručnjake u području koje studirate. Odmah se počnite pojavljivati na takvim događajima i ne ustručavajte se upoznati s nekime, čijem se primjerice radu divite. Osim što ćete biti poslije u prednosti za važne kontakte, mladom studentu će se i starije kolege lakše odlučiti pomoći.

Izdvojeni članak

Deset navika koje imaju uspješni studenti

Određeni dio dana posvetite samo sebi

Ne mora značiti da ćete puno toga naučiti ako sedam sati sjedite nad knjigom. Vrlo je važno praviti određene pauze te na taj način vraćati fokus.

U tom balansiranju s vremenom, dobro je svakako jednu dulju ili nekoliko kraćih pauza posvetiti samo sebi. Dakle bez logiranja na Facebook, mail pa čak i tv.

Na ovaj način ne samo da ćete se bolje odmoriti od učenja, nego ćete biti više koncentrirani kada mu se ponovno posvetite. Sedam sati polupažnje, moglo bi se čestim prakticiranjem ovakvog rasporeda pretvoriti u tri sata kvalitetnog obavljanja zadaća.

Čitajte svakodnevno

Iako vam se čini da svo znanje svijeta možete pokupiti gledajući i slušajući lekcije gradiva, koje ste pronašli na mreži, čitanje ima svoje neosporne prednosti.

Naime osim što ćete katkada čitajući brže naučiti pojedine nastavne jedinke, kroz proces čitanja osnažit ćete svoju memoriju. Mozak je ‘vezivni stroj’ te će kroz čitanje puno bolje apsorbirati informacije i dulje ih držati svježima.

Ako pak zbilja kroz video isječke ili audio vrpce, možete lakše svladati većinu gradiva, čitajte 15-20 minuta svakodnevno prije spavanja. Brže ćete zaspivati, a i obogatiti svoj vokabular.

Copy link
Powered by Social Snap