Pretraga

Ministru Grliću Radmanu Fakultet političkih znanosti odbio dodijeliti titulu docenta

A- A+

Glasovanjem na prošlotjednoj sjednici, Fakultetsko vijeće odbilo je mogućnost raspisivanja natječaja za dodjelu titule docenta ministru vanjskih i europskih poslova Gordanu Grliću Radmanu. Ministar na fakultetu predaje kao vanjski suradnik.

Fakultet političkih znanosti

Fakultet političkih znanosti | foto: Ivan Klindić, www.ivanklindic.info

Kako doznaje Telegram, Fakultet političkih znanosti u Zagrebu izglasao je odbijanje raspisivanja natječaja kojim bi se dodijelila titula docenta ministru vanjskih i europskih poslova Gordanu Grliću Radmanu. Na prošlotjednoj sjednici Fakultetskog vijeća, većinski je izglasano ukidanje natječaja kojim bi Grlić Radman dobio priliku postati docent na sveučilištu na kojem kao vanjski suradnik predaje kolegij Neutralnost u suvremenim međunarodnim odnosima na tamošnjem poslijediplomskom specijalističkom studiju Vanjska politika i diplomacija.

Titula docenta ministru Grliću Radmanu otvorila bi mnoge pogodnosti. Osim što bi ispred imena mogao koristiti kraticu doc.dr.sc, javlja mu se i prilika za ostvarivanje ozbiljnije suradnje s fakultetom po završetku ministarskog mandata. Time bi ministar Grlić Radman bio u mogućnosti samostalno držati više od jednog kolegija, a sve bez zasnivanja radnog odnosa.

Procedura smišljena za ministra

Fakultetski Odsjek međunarodnih odnosa i sigurnosnih studija predložio je raspisivanje natječaja vijeću. U prijedlogu je stajalo kako se izbor u naslovnog docenta odnosi isključivo na kolegij kojeg drži Grlić Radman, što je neke Telegramove izvore s FPZG-a dovelo do zaključka kako je natječaj smišljen primarno s ciljem dodjeljivanja titule ministru.

Vijeće je o prijedlogu povelo i raspravu. Neki članovi su stava kako je Radmanov doprinos znanosti nedostatan i kako netko tko se duže vrijeme nije bavio znanošću ne može dobiti priliku biti izabran za docenta. Prepoznali su u tome podcjenjivanje mlađih profesora koji ulažu puno vremena u kreiranje nastavnog plana i držanje nastave. Sa 17 glasova protiv, 18 suzdržano i 29 za, vijeće je u konačnici odbilo prijedlog za raspisivanje spomenutog natječaja.

Izdvojeni članak

Da je svaki glas bitan dokazali su na FPZG-u: U gustoj borbi izabran je novi dekan

Ministar i dalje može predavati na FPZG-u

Grlić Radman je u mogućnosti da i bez titule docenta nastavi izvoditi kolegij Neutralnost u suvremenim međunarodnim odnosima na specijalističkom studiju. Neki izvori s FPZG-a pretpostavljaju kako je cijela ideja natječaja bila tek dodavanje titule docenta potpisu ministra Gordana Grlića Radmana, što bi ga pretvorilo iz dr.sc. u doc.dr.sc. Drugi izvori s Fakulteta za Telegram su istaknuli kako bi dobivanjem ovog natječaja ministru bio otvoren put prema ozbiljnijoj suradnji s fakultetom. To podrazumijeva mentoriranje diplomskih radova, samostalno izvođenje nastave te mogućnost prijave za više zvanje izvanrednog profesora nakon zakonski zadanog vremenskog roka i uz određene uvjete.

Radmanov kolegij izvodi se s dvije knjige kao obveznom literaturom, s time da je ministar autor jedne od njih. Knjiga “Neutralnost i nova europska sigurnost” objavljena je 2009. godine a četiri članka iz dopunske literature, objavljenih između 2002. i 2004. godine također je napisao Radman. Noviji doprinos znanosti od strane ministra nije zabilježen.

Ministru Grliću Radmanu Fakultet političkih znanosti odbio dodijeliti titulu docenta
Share via
Copy link
Powered by Social Snap